Kiemelt kép

A kérdés az, hogy mikor! - Dark ajánló (1. évad)

„A kérdés nem az, hogy hol. Hanem, hogy mikor.”

Aki előfizető a Netflixen vagy követi a magyar sorozatos blogokat, az már biztosan hallott a Darkról, amelynek második évada nemrég került fel a platformra. A széria az első német Netflix Original, amely itthon is közönségsikernek mondható. Itt jegyezném meg, hogy szinkron nincs és egyelőre csak az első évadhoz érhető el felirat. 

A történet középpontja egy német kisváros, Winden, ahol egy gyerek rejtélyesen eltűnik és több furcsaságra lesznek figyelmesek a helyiek. Az eset ráadásul kísértetiesen hasonlít egy 33 évvel ezelőtti, 1986-os ügyre, amikor azonban nem találták meg az eltűnt gyereket. A készítők a zárt közösséget alkotó windeni négy család közötti kapcsolatokra, az emberek kettős életeire és a város körüli furcsa eseményekre helyezik a hangsúlyt. 

A hangulata zseniális, amelyet a remek színészi játéknak, a tökéletes vágásoknak és a zenei aláfestésnek köszönhetünk. A sorozat meglehetősen misztikus gondolatokkal van tele, amelyek alapvetően elgondolkodtatják a nézőket. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti az ilyen jellegű szériákat és nem riad vissza egy német sorozattól (erősen ajánlott nem angol szinkronnal nézni).  

Nehéz bármit mondani a tényleges témáról anélkül, hogy ne spoilerezzem el, így néhány kissé spoileres gondolat következik! Ha még nem láttad, de már ennyiből is felkeltettem a figyelmedet, akkor a poszt végén ott a link.

És akkor innentől SPOILER-ek következnek! 

A sorozat fő motívuma a 33-as szám, amely már korábban is előjött az 1986-os eset kapcsán. A téma az időutazás, az idő kapcsán előkerülő gondolatok és végrehajtott tettek. A szálakat a háttérben irányítja egy Noé nevű alak, illetve egyesek azt gondolják, hogy képesek őt megállítani és az idők közötti átjárót megszüntetni… A Dark előveszi azokat a kérdéseket, amik az időutazás kapcsán szinte mindenkiben felmerülnek. Vajon mi van, ha visszaküldesz valakit és nem tud visszajönni? Mi van, ha megölöd a saját szüleidet vagy csak belepiszkálsz az idő folyásába? Az első évad nagyon sok kérdésre választ ad, de még annál is több kérdést vet fel… 

Nekem egyébként nagyon tetszett az első évad, amelyet nagyjából pár este alatt végig is néztem. A 2. évad már elérhető, így annak kapcsán egy részletesebb és sokkal spoileresebb poszttal készülök. Egyébként három évadosra tervezték a szériát.

A Dark első két évada elérhető a Netflixen, ide kattintva.

Dark poster © Netflix


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!