Kiemelt kép

Ez zseniális! - A sebezhetetlen (Unbreakable, 2000)

A múlt héten volt az Üveg (Glass) premierje, amely M. Night Shyamalan legújabb filmje és A sebezhetetlen (Unbreakable), illetve a Széttörve (Split) folytatása. Ennek okán úgy gondoltam, hogy itt az ideje megnézni az előzményeket.

A sebezhetetlen egy misztikus sci-fi film 2000-ből (itthon 2001). A főszerepet Bruce Willis (David Dunn) és Samuel L. Jackson (Elijah Price / Mr. Üveg) kapta meg, a rendezői és írói székben pedig az említett M. Night Shyamalan. Neki többek között olyan nagyszerű filmeket köszönhetünk (színészként, rendezőként és íróként is), mint például Az utolsó léghajlító, a Hatodik érzék és a Stuart Little, kisegér. A Sebezhetetlen nagyon pozitív kritikákat és jó értékelést kapott IMDb-n is. Sokan Shyamalan egyik legjobb filmjének tartják. A történet szerint adott egy átlagos férfi, aki vonattal utazik és egyszer csak arra ébred, hogy rajta kívül mindenki meghalt a vonaton a szerelvények kisiklását követően. Neki azonban még csak egy apró karcolása sincs… A film innentől kezd érdekes lenni, Dunn rejtélyes üzenetet kap és megtudjuk, hogy nem éppen egy átlagos biztonsági őrrel van dolgunk. Itt tűnik fel Elijah Price, ismertebb nevén Porcelán (vagy Mr. Üveg), aki megszállott módon rászáll és meg akarja győzni a saját elméletéről. Azonban Price nem épp az, akinek mondja magát…

A film tehát tele van fordulattal és misztikus elemekkel, de az igazi nagyságát az adja, hogy akkor készült, amikor még a képregényes filmek műfaja csak a szárnyát bontogatta. Egészen konkrétan az első X-Men is ekkor került mozikba. De a film sokkal nagyobb alkotói szabadsággal rendelkezett, hiszen Shyamalan saját ötlete alapján készült el ellentétben mondjuk a már említett X-Men-nel. A Sebezhetetlen sikeréhez azonban ennyi nyilván kevés lett volna, de a karakterek és az őket játszó színészek alakítása képes volt végig érdekessé tenni a több mint másfél órás játékidőt. A film fordulatokban és drámában gazdag, miközben misztikus jelenetek miatt időközönként egészen kirázott a hideg is. Már az első 10 perc után éreztem, hogy nem fogom megbánni, ha rááldozom az estémet, a végén pedig úgy álltam fel a gép elől, hogy “Ez zseniális!”.

Összességében egy nagyszerű film, szuper karakterekkel és színészekkel a főszerepben. Nekem ez simán 9/10 pont. Ha még nem láttátok, akkor megéri belenézni, persze a téma szerelmeseinek ajánlom elsősorban.

Unbreakable poster © Touchstone Pictures


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!