Adatok a felhőben - TechCorner #2

Ez a poszt 2017 elején került ki a régi blogra. Az új blog indulásakor feltöltésre került ismét (2018. január 22-én).

Az informatika fejlődésével együtt fejlődik tárhelyigényünk is. Minél jobb minőségű videókat, képeket, zenéket tudunk készíteni, annál nagyobb helyet foglal el a háttértárainkon. És egyre fontosabb, hogy ezt a nagy mennyiségű adathalmazt egy biztonságos, adatvesztés mentes technológiával tárolhassuk. Az internet természetesen előtérbe kerül ilyen helyzetekben. Ha helyileg tároljuk egy vagy több adathordozón, az eléggé költséges, ugyanis itt nagy mennyiségű adatok átmásolását kell tudnunk megoldani egyikről a másikra. Erre találták ki a felhőt, angolul cloud-ot. A dokumentumainkat ezáltal nem csak helyileg, hanem egy távoli számítógéphálózaton is tároljuk. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha meghibásodás történne, és emiatt használhatatlanná válna a fontos munkáinkat tároló számítógépünk, vagy mi történne, ha egy beadandó dokumentumot (akár munkahelyen, akár az oktatásban) véletlenül otthon hagyjuk. Ilyenkor a felhőből bármikor és bárhol letölthetjük.

Természetesen rengeteg ingyenes szolgáltatás létezik, de ezek többnyire korlátolt adatmennyiséget engedélyeznek feltölteni. Ez 2 GB-tól 50 GB-ig terjedő skála. Ami azért nem kevés. De ha egy több terrabyte-os merevlemezt szeretnénk szinkronizálni, akkor nem az ingyenes kategóriában kell szétnéznünk.

És akkor nézzük a legnépszerűbb szolgáltatókat, persze a teljesség igénye messze áll ettől a listától. Fontos hozzátenni, hogy a legtöbb szolgáltatáshoz tartozik ingyenesen letölthető szinkronizálást megvalósító program. Hozzátenném, hogy a felsorolás semmilyen sorrendet nem jelent.

Dropbox

Egy mindenki által ismert, de kis ingyenes tárterületet biztosító szolgáltatás. Egészen pontosan 2GB-ot adnak. Főleg közös használatra ajánlott, vagy dokumentumok megosztására másokkal. Leginkább azért, mert ha belépünk az online felületére, akkor ezek a funkciók tárulnak elénk: Team, Paper, Share, Links. A Dropbox Paper szolgáltatás konkrétan közös projektszerkesztésre, leginkább jegyzetek esetében, alkalmas. Ami még érdekes lehet az a Photos funkciója, amivel feltöltött képeinket tudjuk albumokba szervezni, azokat megosztani. Felület linkje: www.dropbox.com.

Mega.nz

A mega.nz adja a legtöbb helyet ingyen. Ők 50 GB-ot biztosítanak számunkra. Itt azért már videók is nyugodtan tárolhatók. A legnagyobb baj talán az, hogy az online felületen nagyon kevés dokumentumot lehet megtekinteni letöltés nélkül. De kiemelendő, hogy nagyon jól kezeli a partnereket. Azon túl, hogy más mega.nz felhasználókkal oszthatunk meg könyvtárakat, és hozzáadhatjuk őket „ismerősnek”, még csevegni is lehet velük. Ami személyes tapasztalat, az az, hogy túl nagy adatmennyiség szinkronizálásánál képes belassítani az operációs rendszer betöltését. A felület a www.mega.nz linken érhető el.

OneDrive

A Microsoft saját felhőszolgáltatása a OneDrive. Ezt azoknak ajánlatos használni, akik Office-t és Windows-t használnak. Érdemes kiemelni, hogy egyetemistáknak különböző kedvezményeket adnak, többek közt több tárterületet is. A OneDrive összeköttetésben van az MSN (Microsoft Network) account-al. Az MSN előnyeiről később szeretnék egy külön cikket, a Google Drive-al együtt, így erre nem térnék ki. Ingyenesen 5 GB-ot kapunk, ami annyira azért nem sok. Legnagyobb előnye a OneDrive-nak, hogy az Office-szal összekapcsolva megkönnyíti a közös munkát. Felület linkje: onedrive.live.com.

Google Drive

A Google Drive, mint neve is mutatja, a Google szolgáltatása. Itt is összeköttetést kapunk Google fiókunkkal, így a levelezésben könnyen tudunk innen csatolmányokat elküldeni. Tárterületben nem lehet panasz, összesen 15 GB-ot kapunk ingyen. A OneDrive esetében a Windows volt az előny, itt pedig az Android. És ráadásul a Google Docs is nagyszerűen használható, online dokumentum kezelésre. Személy szerint ez a kedvencem. De korántsem nyújt pl. akkora eszközkészletet, mint egy Excel. A felület linkje: drive.google.com.

pCloud

Egy kevesebb ember által ismert cloud, a pCloud, ami ingyenesen 10 GB-ot ad, de ez különböző tevékenységekkel akár 15-20 gigára is kibővíthető. Ilyen tevékenység pl. az ismerősnek való ajánlás, vagy a Facebook-os közösségi életben való részvétel. Ami miatt felvettem a listára, az az, hogy meglehetősen jó a média kezelése (zenék, videók és képek). A zenék lejátszásához – mert erre is fel van készítve – egy beépített player-t használ, ami annyira megtetszett, hogy be is mutatom itt:

Felület linkje: www.pcloud.com

sync.com

A sync.com egy kifejezetten szinkronizálásra lefejlesztett felület. Online is megtekinthetjük a fájljainkat, fel is lehet tölteni, törölni. De ezen kívül nem sokat lehet itt csinálni. Amit kiemelnék az az, hogy 5 GB helyünk van (ez nem sok sajnos).  De láthattuk, hogy a OneDrive se adott többet. A másik az, hogy lehet Vault-ba rakni dolgokat. Ez egy olyan tároló, ami csak online megtekinthető, és nem kerül eszközeink közt szinkronizálásra. Pl. backup fájlok esetén hasznos lehet. Ha kis mennyiségű, de számunkra fontos dokumentumokat akarunk cloud-ban tárolni, de nem akarunk hozzá komoly account-okat beregisztrálni, akkor mindenképp jó választás lehet. Felület a www.sync.com-on érhető el.

Egyéb alternatívák

Természetesen ez a lista korántsem teljes. Ott van például az Apple iCloud nevű felülete, de erről nem tudok nyilatkozni. Apple termékek közötti fájlmegosztásban nyilván ez a legjobb. J

 


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!