Kiemelt kép

Az 5. hullám (The 5th Wave, 2016)

Az 5. hullám (The 5th Wave) egy 2016-os sci-fi film, amely Rick Yancey young adult könyvtrilógiájának azonos című első részén alapul.  A történet főszereplője Cassie (Chloë Grace Moretz), aki egy átlagos hétköznapi gimis lány, akinek az élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor a Föld felett idegen lények jelennek meg űrhajókkal. A cél természetesen az invázió, amelyet öt hullámban hajtanak végre. Először a villamos energiát veszik el az emberektől, majd árvíz, betegség. A negyedik hullám során pedig emberi alakban jelennek meg a Lények, és csak tippelni tudunk mi lesz az ötödik. A helyzetet bonyolítja, hogy Cassie lemarad a katonaság által táborokba küldött buszról, így egyedül, öccse és apja nélkül kell boldogulnia. Meg szerelmes lesz egy idegen srácba...

Ennyit a történetről. Az alapötlet nagyon tetszik, mert kellően elgondolkodtató és van benne bőven lehetőség, ha él vele a könyv írója. Maga a téma persze nem újdonság. Klisék egész sora tárul elénk, amivel még nem is lenne baj, de ahogy haladunk a filmben előre, úgy válik egyre zavarosabbá az egész, és sok esetben válaszokat sem kapunk a kérdéseinkre. Azt nem tudom, hogy eredetileg tervben volt a teljes könyvtrilógia leforgatása vagy sem, de az például megoldás lenne, ha kapnánk folytatást. A szörnyű értékelés (IMDb-n is csak 5.2) azonban nem biztos, hogy erre fogja ösztönözni a készítőket. Rick Yancey trilógiájának második könyve egyébként A végtelen tenger (The Infinite Sea) címmel jelent meg.

Összességében egy erősen klisés, romantikus és egyáltalán nem kiemelkedő filmet láthatunk, amit a sci-fit és a hasonló témájú alkotásokat kedvelőknek ajánlok csak.  Értékelésem pontokban olyan erős 6-os a 10-ből.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!