Kiemelt kép

Az első fázis végén... Bosszúállók (2012) - #marvelmaraton

A Bosszúállók (The Avengers) a Marvel Moziverzum (MCU) első fázisának utolsó filmje. Az előzményekről - kívéve a Vasember filmekről - már volt szó a blogon a #marvelmaraton keretein belül. Ezek célja egyértelműen a szuperhősök bemutatása. A Phase One epizódjai a következők:

A film központi eleme a S.H.I.E.L.D. szervezet, amely élén Nick Fury (Samuel L. Jackson) áll. A cél pedig az ügynökök és szuperhősök segítségével megvédeni a Földet az ellenségtől, jelen esetben Lokitól (Tom Hiddleston) és a chitauri fajtól. Loki egyértelmű célja a tesseract megszerzése, meg nyilván a "gyenge" emberi faj meghódítása.

A Marvel Studios 2012-ben a Bosszúállókkal hatalmas népszerűségre tett szert, egyértelmű kasszasiker lett, és imádták a rajongók is. A Marvel Studios név épp annyira bevéste ezzel magát az emberek fejében, mint a Marvel Comics képregények. Persze már A Vasember is sikeres lett, nem is kicsit, 2008-ban. 4 éve építkezett már a Marvel Cinematics Universe széria, összeszedte a hősöket (Thor, Hulk, Amerika Kapitány, Sólyomszem, Vasember és Fekete Özvegy), és úgy érezték ideje bepróbálkozni olyasmivel, ami talán még nem is volt: egy egész csapat szuperhőst egy mozivászonra... méltón lezárva az első fázis történéseit.

Mert gondoljuk végig magunkban mitől is igazán jó egy ilyen témájú film?! Kell hozzá egy jó történet, az szerintem teljesen meg is volt. Van egy megszállott és száműzött Loki, aki annyira beképzelt, annyira el van szállva önmagától, hogy alulbecsüli az emberiséget. Emellett nem árt, ha van egy pár jó név. Van? Van! És ami mindennél fontosabb: legyen sok és minőségi csata. Ezek után nem kell csodálkozni azon se, ha a film megszerzi az IMDb-n a 8 feletti pontot. Nekem tetszett. Nem volt unalmas, nem éreztem, hogy egy pillanatra is ellaposodna a story. Sőt! Olyan egy óra után kezdett igazán bepörögni. A szerepek jók voltak. Nick Fury még mindig az egyik kedvencem, illetve Tony Stark (Robert Downey Jr.). A Hulk-ot játszó színész egyébként ebben a filmben már Mark Ruffalo, aki elsőre szokatlan volt, de kifejezetten jól játszott ő is. Aki viszont karakter szinten nekem kicsit lapos volt, az Rogers, vagyis Amerika Kapitány. Olyan erőltetettnek éreztem az elején... Idejön egy második világháborús alak, aki képtelen elfogadni, hogy átaludt 70 évet, aztán bohóckodik egyet a jelmezében. De aztán megkedveltem, rájöttem, hogy ad az egészhez egy kis humort, színesebbé teszi a csapatot azzal, hogy picit másabb a többieknél. Jó, ez persze furán hangzik egy olyan környezetben, ahol mindenki szuperhős... A lényeg, hogy kellett a filmbe!

Összességében egy jó kis film volt ez is. Érezni lehet rajta, hogy a Marvel csinálta, és azt is, hogy odatették magukat, alkottak egy hatalmasat, amit persze azóta sokszorosan megdöntöttek, például a mostani Avengers Infinity Warral. Én pontok szempontjából kicsit megerősíteném az IMDb-s 8.1-et. Én adok egy 8.5/10-et. Eddig egy filmre se adtam nem egész pontot. De szerintem 9-et nem ér,  8 meg kevés. :)


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!