Kiemelt kép

Csernobil (Chernobyl) ajánló - HBO minisorozat

Az HBO és a Sky elkészítette minden idők legjobb sorozatát. 

A Csernobil (Chernobyl) egy 5 részes történelmi dráma minisorozat, amely az idei év legnagyobb meglepetése. Még véget sem ért a Trónok harca befejező évada, de már közönségkedvenc volt. IMDb-n 9.7-es értékeléssel rendelkezik és a kritikusok is imádták. Egészen konkrétan 95%-on áll a Tomatometer. Az író, illetve készítő Craig Mazin, aki többek között a Másnaposok 2-3 és a Horrorra akadva 3-4 filmeket is írta. 

A sorozat az 1986. április 26-án történt ukrajnai (ekkor még a Szovjetunió része) Csernobil és Pripjaty városok mellett található atomerőműben történt balesetet és az azt követő néhány év eseményeit mutatja be meglepően pontosan. Az egyik legnagyobb erőssége a minisorozatnak, hogy az egészen apró részletekre is odafigyeltek (karakterek, helyszínek), de sokat tesz hozzá a hangulathoz a zene és a szuper színészi játék is. 

A főszereplő Valery Legasov (Jared Harris), akinek nem csak a reaktor stabilizálásával és a további katasztrófák megakadályozásával, hanem a makacs felsővezetéssel is meg kellett küzdenie. A szovjet kommunista hozzáállás rengeteg ember életébe került, hiszen napokig nem voltak hajlandók elismerni a balesetet és az emberiség csak a környező mérőtornyoktól (pl. svédektől) tudták meg mi is történt valójában. További fontos szereplő még Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård), Ulana Khomyuk (Emily Watson) és Lyudmilla Ignatenko (Jessie Buckley). A történéseket több szemszögből is végigkísérhetjük: Legasov és Boris a reaktor mellől irányítja az eseményeket, miközben Khomyuk elvtársnő a robbanás körülményeit és okait próbálja megfejteni. Lyudmilla pedig az átlagember helyzetét mutatja be, akik eleinte semmit sem tudnak és többen közülük önként vállalják a biztos halált több millió ember megmentése érdekében.

A sorozat szerintem nagyon jól sikerült. Én néhány nap alatt néztem végig, annyira magával ragadott. Ez persze nagyban köszönhető a mesélés módjának. El lehet ezt a történetet száraz dokumentumfilmként is mesélni, de a Csernobil egy nagyon jól összerakott történelmi dráma, amit kötelező jelleggel ajánlok mindenkinek. Olyan részleteket tudhatunk meg a katasztrófáról és az akkori politikai helyzetről, amiket nem nagyon említenek a történelmi könyvek. 

Nektek hogy tetszett?

Kiemelt kép © HBO


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!