Kiemelt kép

Egy test sem élhet örökké! - Altered Carbon (Valós halál) 1. évad

Az Altered Carbon (Valós halál) egy cyberpunk sci-fi sorozat, amely Richard Morgen azonos című (itthon Valós halál címmel megjelent) regénye alapján készült a Netflixre. Eddig egy évad került bemutatásra 2018-ban, amely 10 részes és teljes egészében feldolgozza a Takashi Kovacs regénytrilógia első könyvét. A második évad pedig idén vagy jövő év elején érkezik. Pontos dátum még nincs.

A történet több mint 360 évvel később, a jövőben játszódik, 2384-ben. Az emberek az ún. tok-technológia révén a testet csak buroknak tekintik és mindenki rendelkezik egy tokkal, amely az emlékeket, az emberek „öntudatát” tartalmazza. A fizikai test jelentéktelen, ha megölnek, akkor egy másik burokban újjá tudsz éledni. Az igazán gazdagok pedig klónokat gyártanak és ezzel örök fiatalságot nyernek maguknak. A tok elpusztítása jelenti a valós halált. A protektorátus irányít, vagyis a Bancroft család, akik messze a fellegek felett élnek. A burokhalál után csak a mélyen vallásos embereket nem hozhatják vissza, az ő tokjukat egyfajta titkosítás védi, amit ők maguk kérhetnek. Ők nem hisznek ebben az egészben.

A sorozat/regények főszereplője Takashi Kovacs (Joel Kinnaman, illetve a következő évadban Anthony Mackie), aki korábban Követ/Envoy, illetve rohamosztagos volt, ahonnan megszökött és súlyos bűnöket követett el. Elfogása után 250 évig jegelték a tokját. Egy szintén jegelt rendőr (Ryker) testében hozzák vissza, hogy segítsen Laurens Bancroft gyilkosának kiderítésében, cserébe a protektorátus felszabadítja és szabad emberként távozhat. Persze csak ha megteszi, amit tőle kérnek... 

A sorozat további fontos szerepeiben James Purefoy (Laurens), Martha Higareda (Ortega, Ryker barátnője volt, szintén rendőr), Chris Conner (Poe, mesterséges intelligencia), illetve Dichen Lachman (Kovacs húga). A szériát egyébként Laeta Kalogridis készítette. 

A 2000-es évek népszerű regénye hasonlóan népszerű lett a képernyőkön is. Szerintem egy zseniális ötlet, zseniális megvalósítását láthatjuk. A karaktereket tökéletesen kitalálta Richard Morgan, a színészeket is eltalálták a sorozat alkotói. Persze sokat segít, ha érdekel is a téma, egyébként könnyen lehet unalmas is az egész. Én pont emiatt szereztem be a regényt is, hiszen nagyon sok részletet csak felületesen tud érinteni a sorozat. Egyelőre csak feliratosan érhető el Netflixen, de mostanában elkezdtek szinkronokat gyártani a platformra itthon is, így elképzelhető, hogy a második évad érkezése miatt magyar hanggal is nézhető lesz. 

Update (2019. nov. 1.): Az első évad elérhető szinkronosan a Netflixen! :)

A sorozat Netflix-adatlapja itt található.

Altered Carbon © Netflix


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!