Kiemelt kép

F8 2019: Hamarosan teljesen megújul a Facebook! - TechCorner #5

“The future is private” felirattal indult a Facebook idei F8 konferenciája, ahol többek között Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója beszélt az új fejlesztésekről, célokról és fontos bejelentéseket tettek a jövőre nézve.

A cég teljesen át fogja alakítani az oldalt és a kapcsolódó szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy többek között új dizájnt kap szinte az összes alakalmazásuk, még a Facebook webes felülete, a facebook.com is. A cél, hogy hasonló szintre emeljék a közösségeket, mint a barátokat. Tehát nagyobb szerepet fognak kapni az események, a csoportok, a privát beszélgetések és közösséggel kapcsolatos további funkciók. És természetesen még nagyobb figyelmet fognak fordítani a személyes adataink védelmére és a biztonságra is.

Az új dizájn

A Keynote-on bemutatták az új dizájnt is. A facebook.com teljesen át fog alakulni, amely hasonlítani fog mostantól a Facebook mobil alkalmazására. A két oldalsáv megmarad, de a fejléc megkapja a mobilról ismerős ikonokat, így előtérbe kerülnek a csoportok, a Watch videók és ismerőseink. A jól megszokott sötétkék fejléc tehát hónapokon belül eltűnik, ráadásul az új logón (ami a posztunk borítóképén látható) is látszik, hogy sokkal fiatalosabb, világosabb lesz minden. Sokkal letisztultabb, ahogy azt mondani szokás.

(source: Facebook)

Az új dizájnon jól látható, hogy a mostanában (főleg Instagramon) népszerű Stories funkció bekerül középre, szóval eléggé központi helyen lesz. Alatta pedig a jól megszokott hírfolyam. Jó hír a sötétebb dizájnok kedvelőinek (illetve az éjszaka Facebookozóknak), hogy mostantól elérhető lesz a dark mode is. 

Fontos még kiemelni azt is, hogy a Facebook a jövőben nagyobb hangsúlyt fog fordítani a közösségek és emberek felfedezésére is (csoportok, események, illetve közeli vagy közös érdeklődési körrel rendelkező ismerősök ajánlása).

Messenger: új app, nem csak mobilon

Aki követi a Facebook F8 konferenciáját évről-évre, az biztosan észrevette már, hogy minden évben igyekszik a cég a Messengeren is alakítani. Évekkel ezelőtt még a webes felületen egy Üzenetek nevű funkció volt, eléggé lemaradva a Messenger mobilos változásaihoz képest. De azóta teljesen átalakult az egész: integrálták a messenger.com felületét, a chat ablakokat pedig teljesen a mobilos platform változásaihoz igazították. Most pedig új appot kap. A Facebook állítólag a hetekben fogja elérhetővé tenni a mobilos app teljesen újraírt verzióját, amely a prezentáció szerint komoly méretcsökkenésen és optimalizáláson esett át. Gyorsabb is lesz, de természetesen csiszoltak a dizájnon is.  

(source: Facebook)

A legnagyobb újítás mégsem ez lesz, hanem az új hivatalos Messenger Desktop alkalmazás, amely a Windows és MacOS gépeken lesz elérhető és lehetővé fogja tenni a chatelést a webes felületre bejelentkezés nélkül. Ráadásul egy-egy szöveges- vagy videóbeszélgetés külön kis ablakban is megnyitható lesz, hogy a lehető legkisebb helyet foglalja el az asztalunkon. 

(source: Facebook)

A Messengeren is komolyabb szerepet fog kapni a magánélet. Bár már korábban is volt lehetőség titkos beszélgetések indítására, de a a cél az, hogy a sima beszélgetések is végponttól végpontig titkosítással (end-to-end encryption) legyenek ellátva. Jön továbbá a közös videónézési lehetőség és egy dedikált felület a közeli ismerőseinkkel kapcsolatos tartalmak áttekintésére.

Instagram és WhatsApp

Új fejlesztéseket kap a két másik szolgáltatás is. WhatsAppon hamarosan pénzt tudunk majd egymásnak küldeni, illetve a cégek katalógusokat tudnak majd készíteni a vásárlók számára. Az Instagramon mostantól el lehet majd rejteni a like-okat, lehet vásárolni, támogatás gombot kirakni és frissül a kamera funkció is. Illetve a Messengeren láthatjuk majd a többi alkalmazáson is aktív ismerőseink tartalmait. Tehát a korábban elkezdett fejlesztések folytatódnak az appok közötti átjárási lehetőségek kapcsán. A cél elvileg az, hogy egy helyen láthassuk az összes értesítést, ismerőseink tevékenységeit és a közös beszélgetéseket a többi platformról is. 

További információk

Az alábbi keynote videóból további részleteket lehet megtudni, illetve képeket a platformokról, frissítésekről. Ha valakit inkább programozói szemszögből érdekel az esemény, akkor a code.fb.com oldalon érdemes szétnézni, illetve elolvasni ezt a cikket.

Cover image (Facebook official logo) + illustrations © Facebook


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!