Kiemelt kép

Fahrenheit 451 (2018) - A láng felszabadít?

Május 20-án volt az HBO filmjének, a Fahrenheit 451-nek a premierje (angolul), és majd 27-én jön elvileg magyar szinkronosan is. A film a Ray Bradbury által írt 1953-as regény alapján készült, de modernebben, itt-ott átalakítva, alkalmazkodva ezzel a jelen kor igényeihez. A film nem lett olyan rossz, de nem is egy mestermű, az az igazság. A kritikusok (otthon és külföldön is) nagyon negatívan értékelték, amit azért túlzásnak érzek. Jelenleg IMDb-n 4.9-en áll, míg a Tomatometer 30%... ettől függetlenül nézzük milyen is ez az "égő" film. :)

A főszereplő Montag, aki a tűz őreinek elismert alakja. A dolguk pedig a könyvek elégetése, a tudást védelmezők büntetésben részesítése. Az emberek már nem igénylik az olvasást, az internetet felváltotta a 9-es, és Yuxie nevű mesterséges intelligencia segítségével élnek... persze vannak lázadók. A szabadság választható, és az emberek a szabadsággal boldogságot kapnak. Gyakorlatilag a butaság teszi őket boldoggá. A történetről ennyit nagyjából, ez a szituáció, innen indul minden.

A Fahrenheit 451 egy modern, látványos alkotás, amelyet bátran merem ajánlani a sci-fi szerelmeseinek, másnak azonban nem. Aki nem szereti az ilyen jellegű látványvilágot, aki nincs oda a mesterséges intelligenciás filmekért, annak inkább mást ajánlanék. Azért, mert egyébként a történet elég felszínes, nem igazán látunk bele, hogy például mi az a 9-es, hogyan lett az Internet utódja, vagy épp miért akar mindenki buta lenni. Montag alakja sem igazán kiemelkedő. Egyik pillanatról a másikra kételkedni kezd küldetésének helyességében, és már lázadó is. Az átvezetésbe több kritikus is belekötött, teljesen jogosan. Persze ez nem Michael B. Jordan hibája, a történet ilyen. Képtelenség lenne amúgy is elmesélni másfél órában a teljes háttérinformációt. Szívesebben olvasnám könyvként, mármint kibővítve ezt a filmet és leírva, vagy egy rövid, pár részes sorozatban is jobb lett volna...

Összességében tényleg ajánlom azoknak, akik szeretik ezt a témát, mert nekem tetszett, a fenti hibák ellenére is szívesen néztem meg, és a hangulatával sincs abszolút baj. Csak eléggé el lett nagyolva az egész... és talán csak a téma iránti szeretetem miatt adok most mégis 6/10-et a gyenge 5 alatti helyett.

Linkek:
HBO filmadatlap
Hivatalos trailer és traiser trailer
IMDb és Rotten Tomatoes adatlap


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!