Kiemelt kép

Family is fight! - Aranyélet 2. évad

Az Aranyélet befejező évada most került fel az HBO GO-ra, így ideje a második évadról is írnom egy összefoglaló posztot ide a blogra. Az első etapról már volt szó, illetve a széria alapjairól, karaktereiről is írtam már részletesen itt. A poszt nyomokban spoilerek tartalmazhat!

Az előző írásomban nem is igazán említettem, de ez a sorozat 18-as karikás. Az évad szlogenje egyébként az “Ami nem öl meg, összeköt”, ami valóban jól leírja a történteket. A főcím pedig a Fancy Dress Party: Family, amelynek első sorát idézi a poszt címe. Az intro videó egyébként nagyon jól sikerült most is. Tökéletesen összefoglalja a teljes évadot pár másodpercben: amikor Janka Endre felé fordul és leesik a kép is, akkor kezd szilánkosra törni a család, a szó szoros értelmében. Darabjaira esik szét a “porcelán család”.

A második évad tehát a család széthullásáról szól. El kell adniuk a házat, mert nincs pénzük, így Attila édesanyjához költöznek. Jankának persze ez közel sem tetszik, így Endre felé kezd kacsintgatni. Attila bolti biztonsági őrként próbál beilleszkedni a normál társadalmi életbe, maga mögött akarja hagyni az egész eddigi bűnös életét, miközben fia az egyetemi HÖK vezérévé válik és pénzügyi csalással tölti szabadidejét, felesége épp megcsalja és a munkahelyén is balhéba keveredik a háttérben folyó raktári lopások miatt. A lányuk pedig börtönbe kerül, mert közel sem neki való szituációkba keveredik, aztán összeáll az ellenük nyomozó (sokkal idősebb) férfival…

A jelen eseményei mellett megismerhetjük a fiatal Endre-Janka-Attila hármast és Gál Ferit, aki bosszúvágyból tönkre akarja tenni mindannyiukat. Nagyon tetszett az a történetvezetés, hogy az események okait szép lassan kezdjük megérteni a múltban történtek alapján. Ferinek köszönhetően Endre börtönbe kerül, Janka pedig úgy csavarja a szálakat a háta mögött, hogy végül kénytelen végezni vele, ami igazából a családot újra összehozza és élhetnek mint hal a vízben Endre megmaradt vagyonából. Legalábbis elméletben…

A karakterek fejlődése itt is nagyon látványos. Jankát továbbra is csak a pénz érdekli, Attila azonban foggal-körömmel mászna ki ebből a bűnös életmódból, de esélye sincs rá. Márk végre (Endrének hála) bekerül az egyetemre, amely akár egyenes út lehetne a tisztességes élet felé, de ő saját családját is bajba sodorja HÖK-ös tevékenységével. Mira pedig tudatlanságának és hiszékenységének hála börtönbe kerül, de gondolhatnánk, hogy majd ez észhez téríti, de csak egyre nagyobb bajba sodorja családját, akik ellen gyakorlatilag kémkedni kezd az utolsó epizódban már. Kíváncsi is leszek az új évadban mi lesz vele, mert egyelőre ő a legnagyobb bajkeverő. Endre helyét Attila veszi át, Janka pedig választásokon fog indulni, a trailerek alapján.

Még mindig úgy gondolom, hogy a magyar sorozatgyártás egyik legszuperebb alkotása az Aranyélet. A harmadik, egyben befejező évad pedig már nézhető is HBO GO oldalon. Illetve persze a második is.

Aranyélet logo © HBO Europe


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!