Kiemelt kép

Filmajánló: Enola Holmes (2020)

Felkerült Netflixre az Enola Holmes című film, amely az azonos című regénysorozat első részén, az Enola Holmes - Az eltűnt Márki esete (Nancy Springer) young adult regényen alapul. 

A történet főszereplője Enola Holmes, akit a Stranger Things népszerű színésznője, Millie Bobby Brown alakít, rögtön hozzá kell tennem, zseniálisan. Ő Sherlock Holmes (Henry Cavill) és Mycroft Holmes (Sam Claflin) kishúga, akit modern, abban a korban merészen eltérő életszemléletű anyjuk (Helena Bonham Carter) nevel vidéken. Hosszú idő után felbukkan Enola két bátyja, hogy eltűnt édesanyjukat megkeressék és nem mellesleg a szintén lázadó tinédzsert egy leányneveldébe adják be.

Innen már ki lehet találni, hogy Enola megszökik, Londonba utazik anyja felkutatására, de közben egy fiatal lord, Tewkesbury ügyét is meg akarja oldani, aki szintén szökésben van. A rendkívül okos tinédzser lány detektív képességeit megvillantva próbálja túlszárnyalni bátyját és egy lépéssel mindig előtte akar járni… 

A film egy igazán jól sikerült young adult adaptáció. Aki a Sherlock Holmes filmek komolyságát és stílusát várja ettől a teljesen mellékszálnak tekinthető történettől (ami nyilván nem is Arthur Conan Doyle munkája), az egyértelműen csalódni fog. Az Enola Holmes egy bohókás, kellemes esti film, ami mellé bátran be lehet ülni, ha jól akar valaki szórakozni. Sokat dob a filmen az is, hogy alkalmazzák az ún. negyedik fal megoldást, vagyis a főszereplő folyamatosan ki-kitekint és kommentálja a néző felé a dolgokat (ilyen volt például a Deadpool is) és ez plusz humorforrás.

Az Enola Holmes nézése közben egyszer sem unatkoztam, egy pillanatra sem ül le a film, megfelelő tempóban halad előre a cselekmény. Egyáltalán nem panaszkodhatom, a látványvilággal, a zenével és a színészek játékával sem volt gond. Ha másért nem, Millie Bobby Brown miatt érdemes adni egy esélyt ennek az adaptációnak. Szerintem, ismétlem szerintem, az idei év egyik legjobb filmje lett, ami persze a világjárvány miatti mozibezárások és a nagyobb költségvetésű filmek elhalasztása okán picit jól is járt. Eredetileg moziba szánták, de a Warner Bros. eladta a Netflixnek. Ja igen, fontos kiemelni, hogy szinkronnal elérhető a platformon ide kattintva.

Kiemelt kép © Netflix


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!