Kiemelt kép

Filmajánló: Így neveld a sárkányodat 1-3. (How to Train Your Dragon franchise)

Február végén mutatták be moziban az Így neveld a sárkányodat harmadik és egyben utolsó részét. A film egész jó lett, kritikailag és bevétel szempontjából is hasonló eredményeket ér el, mint az előzmények. És persze én is megnéztem moziban! :) A poszt nyomokban spoilereket tartalmaz (főleg az első két rész kapcsán, ha még nem láttad, érdemes előbb bepótolni)!

Előzmények

Az Így neveled a sárkányodat (How to Train Your Dragon) egy DreamWorks animációs film, amelyet 2010-ben mutattak be és Cressida Cowell azonos című (12 részes) gyermekkönyv sorozatát veszi alapul. A történet középpontja Hibbant-sziget és viking lakói, akik életét gyakran veszélyeztetik a sárkányok. Éppen ezért rendszeresen szerveznek sárkányvadászatot, hogy végre megszabaduljanak ellenségeiktől és békében éljenek. Főhősünk, Hablaty egy kétbalkezes srác, akinek egyébként apja a törzsfőnök. Bizonyítani akar, de nem igazán jön össze neki, aztán véletlenül sikerül lelőnie egy Éjfúriát (a leggyorsabb és legveszélyesebb sárkányfajta), akivel összebarátkozik. Innentől célja a sárkányok védelme és fejébe veszi, hogy békében kellene velük élni a vikingeknek… A terve összejön és az első film végére már együtt élnek a sárkányokkal, akiket nagyon megkedveltek. 

A második rész 2014-ben került a mozikba, amelyben megismerhetjük Hablaty anyját, illetve egy őrült sárkányvadásszal, Drakó Vérdunggal kell megküzdeniük. A csatában meghal apja, a törzsfőnök, így végül ő veszi át a helyét. A két hatalmas Alfa-sárkány legyőzésével pedig Fogatlan (az Éjfúria) lesz a sárkányok vezetője.

Az első két film összesen több mint egymilliárd dollár bevételt szerzett és nagyon jó kritikai fogadtatásuk volt, aminek köszönhetően meg is érkezett a történetet lezáró rész.

A rejtett világ

A befejező rész egy évvel az előző után veszi fel a történet fonalát, amikor már kezd kicsi lenni a rengeteg sárkány számára Hibbant-sziget és egy sárkányölő (Mogor) is felfigyel a szigetre. Meg akarja szerezni, illetve ölni az utolsó Éjfúriát is. Hablaty döntést hoz és fel akarja kutatni a rejtett világot, amelyről még apja mesélt neki. (Innen jön egyébként az angol cím is - How to Train Your Dragon: The Hidden World.) A vikingek egy új otthon reményében elindulnak a világ széle felé, miközben megismerhetünk egy Fényfúriát is… Fogatlan pedig szerelmes lesz.

Aki az első két filmet szerette, az szerintem ezt is fogja. Kellően aranyos történetről van szó szerelemmel, kalanddal és tanulságokkal. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kitűnő szórakozás lehet. Összességében nekem nagyon tetszett, főleg úgy, hogy frissen néztem meg napokon belül a teljes franchise-t. Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló (animációs) filmeket! :)

How to Train Your Dragon logo © DreamWorks


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!