Kiemelt kép

Minden okos lesz! Google I/O, Android P bejelentések

Google I/O 2018 fejlesztői konferencia

Talán nem lesz meglepetés azoknak, akik követik a tech híreit évről-évre, ahogyan egymást követik a nagy cégek fejlesztői konferenciái. A múlt héten már írtam a blogon a Facebook bejelentéseiről, melyet az F8-on mutattak be. Most pedig nézzük meg, milyen újdonságokat tartogatott nekünk a Google.

Az egyik első téma a mesterséges intelligencia, amely nem meglepő módon az F8 egyik fő alapeleme is volt. Tovább fejlesztették a Google Fotók alkalmazást, így sokkal kényelmesebben, sokkal szebb fotókat és videókat készíthetünk. Az Assistant is sokat okosodott: képes lesz hat új hangon megszólalni, illetve rengeteget tettek annak érdekében, hogy ne legyen olyan robot hangzása a beszédnek. Ráadásul a fordítottja is igaz a dolognak: az AI egyre inkább megért minket, felhasználókat, és akár társaloghatunk is vele. Nem utolsó sorban a Gmail levelek írásában is nagy hasznukra lesz tanácsaival. :)  A Google News is nagy fejlesztéseken esett át: a Google bejelentette, hogy a hírek is okosodni fognak, mesterséges intelligenciával lesznek szűrve a különböző álhírek. Emellett fontosnak tartják, hogy egy információt akár több forrásból is meg lehessen szerezni. Ennek érdekében az elolvasott cikkhez az alternatív forrásokat is meg fogja mutatni nekünk az alkalmazás.

A konferencia másik nagy jelentőségű témája az Android P volt. A mobilos nagysikerű operációs rendszer új, egészen pontosan a 9. főverziójának újdonságaival foglalkozott a cég. Azt persze még nem lehet tudni, minek is a rövidítése a P. Az viszont biztos információ, hogy a telefonunk képes lesz helyettünk gondolkodni, és a szokásaink alapján igazi segítőnk lehet. Bekerül többek között egy olyan új funkció, aminek használói végre képesek lesznek időben elaludni, mert egy megadott időpontban a telefonunk megpróbál minket kiszakítani a virtuális térből és alvásra biztatni, persze szép fokozatosan. De ehhez hasonlóan az Android figyelni fogja, ha például túl sok időt töltünk egy alkalmazással, ekkor majd szól, hogy ideje valami mást is csinálni. Meg ami igazán a segítségünkre lesz, az az, hogy figyelni fogja szokásainkat, és a rutinszerű dolgokat egyszerűbbé, kényelmesebbé fogja tenni. Egy hétköznapi példa ehhez: tegyük fel, hogy mindennap este járunk futni, majd mikor hazaértünk felhívjuk a szüleinket, ezek után késő este még egy jó filmet is megnézünk. Az operációs rendszer valami olyasmit fog csinálni, hogy futás előtt felajánlja a kocogáshoz megszokott lejátszási listánkat, mondjuk Spotify-on. Amikor hazérünk, akkor jól látható helyre rakja szüleink névjegykártyáját, így fel tudjuk őket hívni, este pedig filmeket fog nekünk ajánlani. 

A másik nagy Android újítás, az a kezelőfelület fejlesztése. A telefonunk egyes gesztusokra fog figyelni. Ha például kijelöljük egy zenekar nevét az egyik internetes cikkben, akkor felugrik egy Spotify ikon, hátha le akarjuk játszani valamelyik zenéjüket. Ehhez hasonló okos ajánlásokat fog tenni nekünk az alkalmazások használata közben. Fejlődik továbbá a Google Maps alkalmazás is. Ha például eltévedünk, akkor elegendő lesz elővenni a kameránkat, és ha az lehetséges a Térkép felismeri melyik utcán vegyünk a StreetView képek alapján. A másik igazán szuper, új funkció a "For You" lesz. Ennek segítégével ajánlásokat fogunk kapni a közelben lévő új éttermekről, remek helyekről.

További újdonságok a Google-nél

  • A Google a héten jelentette be, hogy a Gmail webes felülete után a hasonlóan népszerű Google Drive is egy ráncfelvarráson fog átesni. Ezzel egységesíteni akarják a Gmail-GDrive felületeket.
  • Továbbá az Android telefonokra érkezik az ún. kép a képben mód, amivel például a YouTube videókat lehet más alkalmazások böngészése közben nézni. A YouTube esetén viszont egy minimális korlátozás azért lesz. Egészen pontosan a videó feltöltői képeseket lesznek meghatározni, hogy melyik videó nézhető így meg. Például egy zene valószínüleg nem.

IO18 logo © Google


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!