A Google+ múltja, jelene és jövője - TechCorner #3

A Google+ a Google saját közösségi oldala. De vajon van értelme, használja egyáltalán valaki, illetve mit is tud? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre szeretnék kitérni.

A felületet még 2011-ben indította a Google nagy reményekkel. Akkoriban a Google 2.0-nak gondolták. Ismerősök, hírfolyam, központosított felhasználórendszer, meg úgy kb minden, ami az akkori Facebook is volt. Nem véletlenül.

2018-at írunk. A Google egy meghatározó webes cég. Külön cikket érdemelne mennyi minden köthető a nevükhöz, de csak hogy a fontosabbakat említsem: YouTube, GMail, Drive, vagy épp a teljes Android operációs rendszer. Nem kell sokat agyalni rajta, tény, hogy aki legalább egyik szolgáltatást/rendszert használja, annak van Google fiókja. És akinek van Google fiókja, annak van G+ fiókja is (ajándékba, csak úgy mellékesen). Még ha nem is használja. És ami ennél is jobb, mindenkinek a telefonján, már ha Androidos, ott van az alkalmazás is.

Jó, tehát mindenki fent van a Plus-on, na de mit tud ez az egész? Van profilod, rakhatsz ki képeket, linkeket meg mindent, amit akarsz az idővonaladra, amit a követőid láthatnak. Felvehetsz személyeket a Köreidbe (egyfajta kit honnan ismersz lista), meg ilyesmi. Hasonlít az összes létező közösségi oldalra.

A G+ az évek alatt nagyon sok átalakításon átment. A Google-nél kezdtek rájönni, hogy ez a Facebook másolós dolog nekik nem akar összejönni. Ekkor elkezdték kiszedni a kevésbé használt funkciókat, vagy mondhatnánk úgy is, hogy mentőcsónakostól kihajítottak dolgokat a hajóból. Kiszedték a G+-os képgalériát (ebből lett, illetve beolvadt a már létező Google Fotók-ba), kiszedték a Hangouts-ot és kirakták külön felületre, külön alkalmazást is kapott. Ugyanígy jártak a Plus-os cégprofilok (gyakorlatilag olyasmi volt, mint a Facebook Pages), stb. 2015-ben pedig egy nagyobb dizájn- és szemléletváltás is következett. Két funkció kapott kiemelt szerepet: Gyűjtemények és Közösségek. Nincs is igazán más ezeken kívül.

A Közösségek nagyjából lefedi a Facebook csoportok funkcióját. Letisztult, egyszerűbb, de végülis tudja amit tudnia kell. A Gyűjtemények viszont leginkább a Pinterest alapvető működésére emlékeztet. Egyiket se érzem annyira egyedinek, de az irány jó. Látszólag ezekre van igény egy legyőzhetetlen Facebook mellett is.

Na és akkor a jövő. Sokat gondolkodtam van-e értelme a Google+-nak, Látszólag a Google úgy véli igen, Ha leszámítjuk, hogy mindenkinek van itt profilja és csak az aktív felhasználókat nézzük, akkor pár éve még 100 millió embert érdekelt ez az egész. Csak Androidra tucatnyi közösségi app van, egy ilyen miért ne férhetne el? Egy szó mint száz, egy újabb app, amire fel lehet lépni és eltölteni az időt vicces macskás képekkel, meg ilyesmi. Ha meg úgy adódik, még bele is futhatunk pár ismerősbe...

A Google+ webes oldala IDE kattintva tekinthető meg, a mobil app pedig IDE kattintva tölthető le.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!