Kiemelt kép

Google Stadia: új gaming szolgáltatást jelentett be a Google

A Google kedden, a GDC-n (Game Developers Conference) egy új szolgáltatást jelentett be Google Stadia néven. A Stadia egy gaming szolgáltatás lesz, amely segítségével komoly hardver nélkül is lehet majd játszani a különböző játékokkal. Tehát nem a saját gépen fognak futni, hanem a felhőben, így az egyetlen követelmény egy stabil internetkapcsolat lesz.  

A keresőórás ezzel hosszútávon szeretné megreformálni a játékipart. Ezentúl nem lesz szükség komolyabb gaming PC-k vásárlására vagy játékkonzolokra. Cserébe egy bizonyos összegért bármivel, bármikor és bárhonnan játszhatunk percek alatt. Ha sikeres lesz, akkor komoly konkurenciája lesz a PlayStation és Xbox konzoloknak is. Ráadásul nem csak PC-n lehet majd játszani, hanem mobilon, laptopon, bármin. 

Mit fog tudni? 

A Google bejelentése szerint kezdetben 60 fps-ben és 1080p felbontással fogja streamelni a játékokat, ami egész jónak számít. De ez csak a kezdet, ugyanis a cél a 120 fps + 4K, majd 8K. Erről a cég komoly szerverparkja gondoskodik majd.  

A tervek szerint ráadásul a YouTube-ba is integrálva lesz a funkció, hogy onnan indítsuk el a játékokat.  

Persze az még kérdéses, hogy képes-e a Google exkluzív címekkel is előállni, mert a PlayStation és a Nintendo is komoly előnnyel rendelkezik ilyen szempontból. Így leginkább nem ők vannak veszélyben egy ilyen szolgáltatás esetleges népszerűsége miatt. Egyelőre nem tudni sokat a játékokról, de már több cég is beállt a platform mögé. Többek között a Bethesda és a Ubisoft. 

Lesz egyébként egy saját kontroller is, amellyel könnyebb lehet a platformhoz pillanatok alatt kapcsolódni és játszani.  

Hol? Mennyiért? Mikor? 

A szuper az egészben, hogy nem csak Amerikában tervezi a Google, hanem Európában és világszinten. Persze eleinte nem mindenhol, így hazánkban még akár évek kérdése is lehet. Részletek elvileg a nyári E3 konferencián vagy valamikor az év második felében várhatóak.  

A fizetési rendszerről még sokat nem lehet tudni, de a legesélyesebb, hogy egy fix havidíjért bármivel játszhatunk. A másik lehetőség az lehet, hogy játékonként fizetünk majd, esetleg egy alap szolgáltatási díj után/mellett.  

Ez lehet a jövő? 

Akár. Ki akarna komoly összegeket kiadni PC-k vásárlására, videókártyákra, akár éves szinten, ha helyett egy jelentősen kisebb összegért játszhat bármikor, bármeddig és bárhonnan? Persze nem a Google az egyetlen, aki ilyesmivel próbálkozik. A GeForce Now is ilyen, de ez még csak bétában elérhető/kipróbálható.  

Nektek hogyan tetszik a Stadia? Ha itthon is megjelenik, akkor előfizetnétek rá? Facebook-on vagy Twitteren írjátok meg kommentben.  

Forrás: a Polygon és GameStar cikke

Google Stadia logo © Google Inc.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!