Kiemelt kép

GoT 8x03: A hosszú éjszaka

Április közepén kezdett a Trónok harca (Game of Thrones) befejező évada, amely első két részéről már volt szó a blogon. Itt, illetve itt. Most pedig a ma megjelent “The Long Night” (8x03) című epizódról lesz szó. Természetesen, ha még nem láttad, előtte érdemes pótolni. Spoilerek következnek!

Az előző két rész seregszemlével és készülődéssel telt. Láthattunk bőven emberi reakciókat, félelmet, beletörődést és elszántságot is. Most pedig csatát. Hosszú csatát láthattunk, amely egészen hajnalig tartott az Éjkirály ellen. Az erőviszonyokat cseppet sem mondhatjuk egyenlőnek, így viszonylag hamar visszavonulót kellett fújni. A holtak ezrével özönlöttek be a várfalakon, amit próbáltak utolsó erejükkel visszatartani… Egészen az utolsó pillanatig kellett várni Arya jelenetére, amiben az Éjkirályt egy váratlan támadással megölte és ezzel minden csatlósa is porba hullott. 

Szerintem ez lesz a sorozat talán legmegosztóbb jelenete. Sok kommentet olvastam a poszt írása előtt, amelyek nagyon ellentétesek voltak: sokan imádták Arya hőstettét, de bőven akadtak olyanok is, akik arra panaszkodtak, hogy túl gyorsan meghalt az Éjkirály. De úgy gondolom, Arya volt a legalkalmasabb erre a szerepre. Hatalmas fejlődésen ment végig az évadok alatt (kislányból felnőtt nő, aki a halál sok arcát látta már…) és most is halált megvető bátorsággal védte otthonát. Illetve volt egy párbeszéd a Vörös papnővel, amelyben megjósolta Aryanak, hogy ő öli meg az Éjkirályt

Arya: “You said I’d shut many eyes forever. You were right about that too.”
Melisandre: “Brown eyes… Green eyes… and blue eyes.”
Melisandre: “What do we say to the God of Death?”
Arya: “Not today.”

Az ilyen párbeszédekért és jelenetekért kedvelem ezt a sorozatot. Egy órán keresztül nézzük, ahogy katonák százai/ezrei esnek el és már magunk előtt látjuk, ahogy az Éjkirály végez Brannel, a sárkánya pedig Jonnal… aztán a semmiből felbukkan Arya és vége az egésznek egy pillanat alatt… Zseniális!

Nektek tetszett ez az epizód? Várjátok már a következőt? Kommentben jöhetnek a vélemények. :)

Következő rész előzetese:

Game of Thrones logo © HBO


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!