Kiemelt kép

GoT 8x05: The Bells + petíció, spinoff, értékelések

Április közepén kezdett a Trónok harca (Game of Thrones) befejező évada, amelyről már többször volt szó itt a blogon. Az előző részről a véleményem itt olvasható. Most pedig a hétfői “The Bells” (8x05) című epizódról lesz szó. Természetesen, ha még nem láttad, előtte érdemes pótolni. Spoilerek következnek!

King’s Landing vs Daenerys

Az előző részben a Stark család megtudta Jon titkát, amely egészen Varys-ig jutott el, aki elkezdte győzködni Tyriont, hogy talán Jonnak kellene elfoglalni a trónt, de erről az árulásról a Sárkányok anyja is tudomást szerez és rögtön ki is végezteti utolsó megmaradt sárkányával. Dany célja a város elpusztítása, de segítője megszökteti Jaime-t és megkéri arra, hogy jusson át az őrökön, kongassa meg a harangokat és meneküljön el Cersei-vel. A terv hibátlan, de a bölcs és láncokat leverő Sárkánykirálynő gondol egyet és felperzseli a várost a harangok ellenére… 

A csatajelenet egyébként egész jól össze lett rakva. A látványra, az effektekre nem nagyon lehet panasz. De nekem az egészben az tetszett a legjobban, hogy több karakter szemszögéből is láthattuk King’s Landing ostromát. Dany jön a sárkányával, az előző részben még szuperhatékony skorpiókat pillanatok alatt megsemmisíti a Vasflottával együtt, majd láthatjuk, ahogy a viszonylag drágán vett seregnek is annyi. Cersei szinte védtelenül áll a toronyban, ahonnan szuper kilátása van a pusztításra. Közben Jaime, Arya és Véreb is bejut a toronyba. Arya azonban a bölcs szavak hatására visszafordul és menekülni próbál, de a tömegben elég reménytelen a helyzete. Elég nyomasztó látni az eseményeket a városlakók szemszögéből. Aztán végignézhetjük a Clegane-testvérek csatáját, Cersei és Jaime halálát, de többször szemtanúi lehetünk Jon tehetetlenségének

Közel sem hibátlan epizódot láthattunk, de a rengeteg negatív vélemény ellenére szerintem egy egész jó rész volt. Volt látvány, volt sok karakterhalál, volt váratlan fordulat. Ezeket szerettük eddig is. 

Már csak egy rész

Vajon mit tartogat az utolsó rész számunkra? A Lannister családnak annyi, utolsóként Tyrion maradt csak. Valójában nagyon főváros sincs már, ahol uralkodni lehetne. Teóriákat persze lehet gyártani, hogy elfoglalja-e Dany trónját vagy esetleg Jonnak is lesz ehhez még egy-két keresetlen szava. De már nem kell sokat várnunk és megtudjuk. Addig is itt van az előzetes, ami most sem mutat szinte semmit:

Negatív vélemények, petíció

Nem mindenkinek tetszett ez az epizód sem. Egészen pontosan sosem látott mélypontra süllyedt az IMDb-s és Rotten Tomatoes értékelés. Az utolsó évad így alakult:

8x01 Winterfell - IMDb 8.1 / RT 92%
8x02 A Knight of the Seven Kingdoms - IMDb 8.4 / RT 88%
8x03 The Long Night - IMDb 8.0 / RT 75%
8x04 The Last of the Starks - IMDb 6.1 / RT 57%
8x05 The Bells - IMDb 6.7 / RT 47%

Nagyon jól látható (ha más nem, akkor a színek miatt) a folyamatosan csökkenés. És ha ez nem lenne elég, akkor még egy petíció is született a change.org-on, amiben már több mint 1 MILLIÓ rajongó követeli az utolsó évad teljes újraforgatását, ami valljuk be, elég elképzelhetetlen opció, de az aláírók száma folyamatosan növekszik… 

Ezek után csak valami csoda képes megmenteni minden idők legnagyszerűbb sorozatát. Talán a 8x06 tartogat még olyan fordulatokat, ami mindenért kárpótolja a csalódott rajongók millióit? Nehezen tudom elképzelni, de az esély megvan mindenre. :)

Spinoff hírek

Az HBO közben már dolgozik a spinoff ötletek szelektálásán és elvileg egész jó az esély több sorozatra is. Szuper hírek érkeztek az eddig "The Long Night"-ként emlegett előzményszériáról is. Az információk szerint már el is kezdték forgatni a pilot részt, ami valamikor 2020-ban láthat napvilágot és ha sikeres lesz, akkor berendelik majd a teljes évadot. A történet 5 évvel korábban játszódik, mint a GoT első epizódja és főleg az Erdő Gyermekeiről fog szólni, akik az Éjkirályt megalkották. 

Ti várjátok már az utolsó részt? Szerintetek mi lenne a legjobb lezárás a sorozat számára? Facebook-on jöhetnek a vélemények.

Game of Thrones logo © HBO


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!