Kiemelt kép

A hihetetlen család (2004)

A hihetetlen család (The Incredibles, 2004) folytatása az USA-ban már hihetetlen sikereket ért el a június 5-ös premier óta. Itthon pedig július 5-én érkezik a mozikba. Az első részt (is) Brad Bird rendezte, amely a Pixar egyik legsikeresebb animációs filmje lett. IMDb-n 8.0-ás értékelést ért el.

A történet főszereplője Mr. Incredible (Mr. Irdatlan), illetve az ő szuperhős családja (Elastigirl/Nyúlányka, illetve a gyerekek), akiknek tilos használni az erejüket, ahogy mindenki másnak egy törvény miatt. Helyette átlagos életet kellene élniük, amiből Bobnak, vagyis Mr. Incredible-nek elege lesz...

A film célközönsége épp annyira a fiatal nézők, mint a felnőttek. A karakterek képességei az átlagos családi szerepekre épülnek. Bob a legerősebb, ahogyan azt a gyerekek is elvárják apjuktól. Helen végtelenségig nyúlni képes végtagjaival pedig a több gyermekes anyák mindenre kiterjedő figyelmét szimbolizálja. Azt, hogy mindig, mindent el tudnak végezni. A csecsemőben rejlő titokzatos képesség magyarázható azzal is, hogy egy születendő gyermek előtt még határtalan lehetőség áll. De épp úgy lehet párhuzamot vonni a hiperaktív kisgyerekek és Dash képessége között is. A szuper képességek hátterében pedig ott rejlik a felnőtteket megcélzó gondolat: a szülők mindennapi gondjai, a hétköznapokba való belefásulás, a vágy a fiatalkori szabadságra, melyek emlékét próbálja Incredible is újraélni.  A szuperhősök mellett pedig ott van a legviccesebb karakter: Elda (Elza), aki a ruhákról gondoskodik.

A hihetetlen családban a felnőtteknek szánt gondolatok mellett bőven akad gyerekeket célzó tanulság is. Ilyen például, hogy még ha egyedül is vagyunk, szüleinktől távol, testvérünkre mindig számíthatunk, és bátornak kell lennünk akkor is, amikor bajba kerülünk. De megfigyelhető a testvéri szeretet képességet aktiváló ereje is… A karaktereken és a történet mondanivalóján túl érdemes kiemelni a csodálatos, Pixartól megszokott animációt. Főleg, hogy 14 évvel korábbi filmről beszélünk. A magyarított nevekbe viszont leginkább belekötni lehet, de persze nem mindenki tud angolul, és nekik mindenképp jobb, ha le van “fordítva”. Összességében nekem nagyon tetszett Brad Bird alkotása, és emiatt 8.7/10-re értékelem.

Incredible logo (c) Pixar-Disney


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!