Kiemelt kép

Honfoglaló a TV-ben?

Ez a poszt 2017. december végén került ki a régi blogra. Az új blog indulásakor feltöltésre került ismét (2018. január 22-én).

A Duna TV-n elindult a sokak által várt Honfoglaló vetélkedő. Én is nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tudnak kezdeni egy böngészős kvízjátékkal egy televíziós vetélkedőben és nagyon meglepődtem, hogy nem is rossz, sőt, nagyon is érdekes és nézhető műsort raktak össze.

Ebben a posztban kicsit kitérnék arra, hogy miért gondolom jónak. De előbb néhány fontos információ. A vetélkedő néhány sztárral felvett adással indult december 25-én, és január elején lesz a tényleges indulás. Minden nap 19:30-kor megy az említett Duna csatornán és reggelente 9-kor van az ismétlés. De ha valaki lemaradna róla, az visszanézheti a MediaKlikk weboldalon. A műsorvezető Szente Vajk lett.

A grafika

Talán az egyik legfontosabb szempont egy ilyen műsor szempontjából, hogy mennyire adja át a Honfoglaló hangulatát, amit 15 év alatt a játékosok megszoktak. Én személy szerint a kezdetek óta játszok ezzel a játékkal és sok változást megélt már a weblap grafikája. Meglepődtem volna, ha nagyban eltér ettől a megszokott középkori barna kinézettől és játékelemektől. A műsor épp ilyen lett. Négy ember áll egymással szemben és a stúdió közepén a térkép Magyarországról. A három játékoson megfelelő színű ruha található, a mögöttük lévő közönség épp olyan színben megvilágítva. A kérdések grafikájával sincs baj.

A vetélkedő menete

A játékhoz képest akadnak azért változtatások. Ezekre érdemes talán kitérni.  A vetélkedő egy várválasztással kezdődik. A játékosoknak egy tippelős kérdésre kell helyesen válaszolni, és a válaszadás helyessége alapján dől el ki választhat először és másodjára. A kérdésekre válaszolni összesen 12 másodpercig van lehetőség (vagy 6, erre még kitérek később).

A várfoglalás után van a területfoglalás, ami nem változott a játékhoz képest. Ezt követi a hódítás. Négy körön át van lehetőség 3-3 támadásra. Az utolsó előtti körben már lehet várat, az utolsóban pedig bármelyik megyét támadni.

A hódítás alatt három segítség használható fel:

  • Felére lehet csökkenteni az ellenfél válaszolási idejét (ez már csak 6 perc).
  • Ki lehet választani a kérdés témáját, ami szerintem egyezik a játékban szereplő témakörökkel.
  • Csak tippelős kérdés feleletválasztós helyett.

Ami még változás, hogy sikertelen vártámadás esetén kérhető 400 pont levonásért cserébe folytatási lehetőség, egy ágyúgolyó.

A vetélkedő 45 perc, és elég pörgősre sikeredett. Összességében egész jó lett, és kíváncsian várom a folytatást.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!