Kiemelt kép

Kedvencek temetője (Pet Sematary, 2019) - #HorrorHónap

Ha október, akkor #HorrorHónap a blogon. Elsőként az 1983-ban megjelent Pet Sematary című Stephen King regény 2019-es filmes adaptációját vettem elő. A könyv magyarul eredetileg Állattemető címmel jelent meg, de 2019-benújra kiadták Kedvencek temetője címmel. Külön ki kell emelnem, hogy az eredeti 1989-es adaptációt nem láttam, illetve még a könyvet se olvastam el (de tervben van). Így ezt az ajánlót csupán a márciusi filmre alapozva írtam meg. Spoilermentes ajánló következik.

A főszerepben Jason Clarke, Amy Seimetz és John Lithgow. A rendezői székben Kevin Kolsch és Dennis Widmeyer. 

A történet szerint Louis Creed, aki egy bostoni orvos, családjával Ludlow-ba (Maine állam) költöznek egy csendes környékre az erdő mellé azzal a szándékkal, hogy majd itt majd békés életet élhetnek és felnevelhetik gyerekeiket minden korábbi gondtól távol (pl. az anya szörnyű emlékei). Miközben új otthonukat rendezik be, kislányuk, Ellie az erdőbe indul sétálni és egy furcsa helyet talál kis sírokkal és egy „Állat temető” feliratú táblával. Ide temetik a környék lakói az elpusztult házikedvenceiket. Ezen a helyen összefut szomszédjukkal, az idős Juddal, aki miután hazakiséri arra figyelmezteti őket, hogy nem biztonságos az erdőben egyedül mászkálni. Másnap Louis a kórházban egy különösen súlyos esettel találja szemben magát: életveszélyes állapotban szállítanak be egy 20 év körüli srácot, de nem tudják megmenteni. Lous-t rémálmok kínozzák az eset miatt, amelyekben megjelenik a halott fiú szelleme és figyelmezteti az erdő veszélyeire. A furcsa álmok után megmagyarázhatatlan dolgokat tapasztal. Egyértelművé válik, hogy valami nagyon nincs rendben az erdővel… 

A közepes kritikai és nézői fogadtatás ellenére szerintem egy jó filmet láthatunk. Persze ehhez hozzátartozik, hogy nincs különösebb viszonyítási alapom, ahogy azt fentebb is említettem, nem láttam az eredetit és a könyvet sem olvastam. A színészekkel nem volt bajom, tökéletesen eltalálták a megfelelő karakter-színész párosításokat. Ha ki kellene emelnem valakit, akkor az Jud szerepét játszó John Lithgow lenne, aki szerintem nagyon sokat hozzáadott a filmhez játékával.

A történet/cselekmény végig lekötött, annak ellenére is, hogy voltak kiszámítható elemei. A látványvilág is kifejezetten jól sikerült. Az egyetlen komoly fájó pont az volt, hogy nem kapott normális lezárást. A legtöbb kritika is kiemeli, hogy a film második felében elrugaszkodtak a regénytől, tehát nem követték teljesen szó szerint az alaptörténetet. 

A filmet bátran ajánlom azoknak, akik nem (csak) a jumpscare-horrort szeretik, illetve kedvelik Stephen King stílusát és regényeit. Összességében 7.5/10 pontot ér nálam a Kedvencek temetője.

További információk:

Az összes #HorrorHónap poszt megtekintéséhez kattints ide

Kiemelt kép © Pet Sematary, Paramount Pictures


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!