Kiemelt kép

A magyar sorozat lehet jó? Munkaügyek ajánló

Vannak-e nézhető magyar sorozatok?

Fura kérdés lehet azok után, hogy a blogomon már több magyar sikerszériát is ismertettem és ajánlottam (főleg csak azokat). De azt tapasztalom, hogy nagyon sokan lenézik a magyar sorozatokat. Szerintem nem kellene. És lehet fura lesz, de egy olyan szituációs komédiát fogok most bemutatni, ami M1 és Duna TV csatornákon ment 6, igen, tényleg hat évadon keresztül. Ez a sorozat pedig a címből nem olyan nehezen kitalálható Munkaügyek - IrReality Show. A napokban fedeztem fel, gyakorlatilag véletlenül. Mogács Dániel, aki egy kiváló humorista, osztott meg pár jelenetet. Ő az egyik szereplő. Az író-alkotó hármas pedig szintén kedvelt és szuper humoristák: Kovács András Péter, Hadházi László és Litkai Gergely. Átlagos nézettsége évadtól függően 150-200 ezer között mozgott, ami erősen az RTL-es 1 milliós pajkaszegi komédiája alatt teljesített. És pont emiatt ez a címe ennek a bejegyzésnek. Miért nem nézte szinte senki sem? A célközönség (18-49 évesek) kb. egyharmada a teljes nézettségnek. Itt egy ledvcsináló jelenet, amiben Mogács őrületbe kergeti a kollégáit egy bárddal:

 

És akkor nézzük miről is szól a sorozat. Az alapkoncepció az, hogy van egy fiktív hivatal, a Fővárosi Munka-, Munkaügyi és Űrbiztonsági Hivatal, utóbbit tudjuk le annyival, hogy későbbi összevonással (18-19. rész) kerül a Munkaügyhöz és a kissé félőrült Róbert, aki ráadásul beszédhibás is vezeti. Őt Mogács Dániel alakítja. A munkaügyi kollégiái se panaszkodhatnak, ami azt illeti. Elvira (Molnár Piroska) egy idősebb osztályvezető, erős dohányfüggőséggel, Imre (Tamási Zoltán) egy be nem jelentett biztonsági őr, vagy ott van Albert (Elek Ferenc), aki alkoholfüggő, illetve János (Mucsi Zoltán), aki meg gyógyszerfüggő. De akad itt CicaMail-t fejlesztő rendszergazda, erősen szőke titkárnő, és még sorolhatnám. Egy irreális munkahelyre leshetünk be, ami valódi görbetükre a társadalomnak, a magyar hivatalrendszernek.

A sorozat irreality, ami azt eredményezi, hogy néha (főleg első évad) egy-egy jelenetről elmondják a véleményüket az iroda dolgozói, mintha egy valóságshow játékosai lennének (jelenetek végén bevágnak interjúkat). Ezen felül vicces vagy elferdített közmondásokkal, idézetekkel egészítik ki az epizódok teljességét. Ezzel is megszakítva a cselekmény folytonosságát.

Hol lehet visszanézni? Na most ugye picit bajban vagyok. Az M1-en ment, amíg nem lett belőle hírcsatorna, majd Duna vitte tovább. Wikipédia szerint Comedy Central is ismételte, most nem látok sehol erre utaló jelet, pedig nem is olyan régen lett vége. Vagyis TV-ben nem fogja tudni nézni szerintem senki. De interneten vagy DVD-n megtalálható.

Most hogy már tudjuk hol, illetve hol nem nézhető, tudjuk miről szól, kik a szereplők, akkor nem maradt más hátra mint értékelni. Nekem nagyon megtetszett a különleges humora. Nem mondom, hogy tökéletes, nem is egy Trónok Harca… Könnyed, humoros, jókat lehet nevetni egy-egy jeleneten. Családdal, barátokkal, esténként tökéletes kikapcsolódás.

Linkek:
Port.hu, hátha mégis ismétlik
Wikipédia cikk, mert megemlítettem


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!