Kiemelt kép

Magyar sorozat: Tóth János

A blogon már elég sok #magyarsorozat került bemutatásra. Többek között a Munkaügyek is, amely tavaly megkapta Tóth János című spin-off szériáját. Ebben a posztban az első évadról lesz szó, amely 52 részes. A sorozat második etapja a Duna TV-n nézhető.

Munkaügyek

“Tegnap még szerettem a munkámat, szerettem az anyámat, szerettem az otthonomat. Ma meg már…” - Így kezdődik az első epizód.

A főszereplő Tóth János (Mucsi Zoltán), amely a címből könnyen kitalálható. De kb. ennyi az összes kapcsolat a Munkaügyekkel. A fenti idézetből az is kiderül, hogy nagyjából ott folytatódik a történet, hogy megszűnt a hivatal, ahol dolgozott, így már nincs munkája. Az anyja pedig összejött volt osztálytársával. Tehát van egy munkanélküli, egészen mostanáig anyjával élő (nem épp fiatal, ráadásul korábban gyógyszerfüggő) férfi, aki nagyjából az összeomlás szélén áll. Így jönnek képbe a többi szereplők: egy pszichológus és a vidékről nem régen felköltözött unokaöccse.

Az új karakterek

Unokaöccséhez, Balázshoz (Csémy Balázs) költözik, ahol igazából csak megtűrt személy. Közben pszichológushoz, Dr. Angyalhoz (Szabó Simon) jár, akitől maximum egy haszontalan kenőcsöt kaphat segítségképpen. Anyja (Csoma Judit) és szeretője/háziorvosa, Richárd (Kőszegi Ákos) eközben pedig mit sem törődnek vele. Bánatában pedig még randizni is megpróbál a helyi bisztróban. Itt ismerhetjük meg Valikát és lányát, Szilviát (Bozó Andrea, Rujder Vivien). Egyikük se teljesen százas, ahogy nagyjából senki sem. A sorozat írói egyébként most is Litkai Gergely, Kovács András Péter, illetve még néhányan a Dumaszínház legjobb humoristái közül. Az alapkoncepció a humoros jelenetekre, apróbb helyzetkomikumokra támaszkodik. Ez egyébként az első évadban tökéletesen működik is, de ezen sokat dob a színészek személye is. A második etapban már picit másabb a helyzet, de ez egy másik poszt témája lesz.

52 epizód

A részekről külön-külön nem lenne jó ötlet beszélni, de mivel nagyjából egy lineáris folytonosság figyelhető meg 52x20 perc alatt, ezért nem is érdemes. A történet szempontjából három szakaszra bontható: útkeresés, a téves út és a nem teljesen happy end. A folytonosság, a poénok felépítése részről-részre egy előre átgondolt forgatókönyvre utalnak. Nem érezni egy pillanatra sem, hogy az íróknak nincs pontos elképzelése a cél kapcsán. Már az első részben ott van minden: egy hiszékeny 55 éves, teljesen kilátástalan férfi, egy vegyészmérnöknek tanuló unokaöccs, aki szintén mindent megtenne a kitörés érdekében. És mindezek eszköze: a kenőcs. Nem szeretnék spoilerbe belemenni, de pont ez a kenőcs, pont ez a hiszékenység okozza majd a vesztüket… A "végső elszámolás" előtt azonban rengeteg problémával meg kell küzdeniük: van hogy nincs enni se miből vagy épp Tóth Jánosnak akad gondja a külföldi szomszéddal:

Összességében

Van egy remek spin-off ötlet, remek karakterek és rengeteg helyzet, amit elő lehet adni poénosan, meg közben lehet benne bőven mondanivaló, tanulság is. Nem tartom egy mesterműnek a sorozatot, de hazai ötlet és hazai gyártás egyik kiemelkedő Duna TV-s szériájáról beszélhetünk. Az első évad nálam egy 7/10-et simán megér és persze ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a hazai filmeket vagy sorozatokat. Nem kell a Munkaügyeket se megnézni, mert tényleg semmi köze hozzá, ha valaki emiatt nem akar belevágni.

Tóth János logó © MTVA / Duna TV


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!