Kiemelt kép

A Thor (2011) egy jó film - #marvelmaraton

A múlthéten kezdtem egy #marvelmaraton-t. Eddig megnéztem Az amerika kapitányt, A hihetetlen Hulkot, de néztem már kisfilmet is. Most pedig a kronológiailag soron következő Thor lesz a téma. Valójában itt van még a Vasember filmek első két része is, de azokat egyben szeretném majd összefoglalni. Ettől függetlenül természetesen már láttam.

A történet nagyjából annyi, hogy van egy Thor nevű trónörökös, Odin fia, aki hamarosan apja helyére léphet egy távoli világban, messze a Föld nevű bolygótól. Ez nem tetszik a testvérének, Lokinak, aki egy picit gonoszabb terveket szövöget magában. Aztán az ellenséges jégóriások miatt végül száműzik a Földre minden ereje nélkül. De persze híres pörölyét ledobják mellé, amire egyből rá is mozdul a S.H.I.E.L.D. Mondjuk legyen ennyi a story része. Nézzük milyen a film. :)

Jó. Mármint tényleg jó. A film egészen az elejétől a végéig dinamikus, élvezetes, szórakoztató, és kellően szuperhősös. Thor nagyszerűen játssza a szerepét, Loki meg kellően gonosz. A SHIELD itt kap először nagyobb szerepet egy Marvel Studios filmben. A pöröly köré felhúzott nevetséges kutatóépület pedig különösen feldobja a film humorosabb hangvételét. Vicces az is, ahogy sorra próbálják meg felemelni az embertelen nehéz Mjölnirt, aztán odaballag nagy büszkén - igazából odaverekszi magát - Thor, hogy ő bizony megemeli, és képtelen rá.

A Thor nézése közben egy pillanatra sem pillantottam az időre, nem érdekelt, hogy mennyi van még a végéig. Egész egyszerűen képes volt lekötni, ami például a Hulk esetében nem volt meg. Kifejezetten pozitív volt számomra, hogy próbálták itt-ott humorosabb jelenetekkel, viccesebb párbeszédekkel kiegészíteni a történéseket, ahogy azt az előbb példával is illusztráltam. Thor például képtelen feldolgozni, hogy a Földön nincs ereje, nincs hatalma, és hogy nem vehet el bármit, amihez kedve van. A film közepe felé pedig egy egészen remek jellemfejlődésen megy keresztül. Megkedveli a bolygót, ráadásul még szerelmes is lesz. Gyakorlatilag emberré válik. Még tán van is egy ilyen mondata a végefelé, hogy "én ember vagyok", egy halandó, erőtlen ember.  Közben Loki otthonról képes irányítani csak tűzes páncélszolgáját, ahelyett, hogy lemászna trónjáról, amit persze nem egészen jogosan kaparintott meg.

A színészi játékuk miatt igazán Thort (Chris Hemsworth) emelném ki Lokival (Tom Hiddleston),  de tetszik Nick Fury SHIELD igazgató szerepe is. Keveset szerepel Odis (Anthony Hopkins), de szerintem nagyszerűen játssza a ráosztott karaktert, mintha csak neki lett volna kitalálva. A filmben egyébként feltűnik Sólyomszem is, igaz csak rövid időre. Őt Jeremy Renner játssza.

Összességében egy jó mozifilm lett ez a Thor. Szerintem teljesen méltó arra, hogy felvezesse a következő Bosszúállókat. Én egy erős 8/10 pontot adnék rá. Voltak azért kisebb hibák, meg pl. a Vasember első része sokkal jobb.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!