Kiemelt kép

Milliárdok nyomában (Billions)

Billions. Milliárdok nyomában. De maradjunk inkább a Billions címnél (újabb értelmetlen magyarra fordítás, na mindegy...), amely a Showtime amerikai csatorna talán egyik legnépszerűbb sorozata. Itthon az HBO foglalkozik a szériával, ami jelenleg a 3. évadnál jár és múlt héten bejelentették a negyediket is. Ebben a posztban az első évadról lesz szó főleg.

Mi ez a sorozat?

Pénzügyi dráma egy milliárdos ügyeskedő (offshore, nem teljesen korrekt befektetések, stb.) Robert "Bobby" Axelrod (színész: Damian Lewis), és az ellenségéről, aki minden áron (ha jogos, ha nem) börtönbe akarja csukatni, több vagy inkább kevesebb sikerrel. Utóbbi szereplőt Charles "Chuck" Rhoadesnak hívják (színész: Paul Giamatti), aki egy államügyész. A téma tehát adott: ki az okosabb, ki nevet a végén... sikerül rábizonyítani Bobby-ra bármit is? Vagy épp Chuck aggódhat az ellentámadások sorozata miatt?

A szereplők képesek leginkább megfogni a nézőt. Engem legalábbis mindenképp. Ha egy sorozatnak rossz a cast-ja, akkor a legjobb témával se lehet lekötni. Itt jó a téma és a cast is. Ott van pl. Bobby jobb keze, Wags, vagy a pszichológus csaj, Wendy (aki ráadásul Chuck felesége is... lesz is ebből bonyodalom). Mindketten elég meghatározó figurák. Nélkülük fele ilyen jó se lehetne az egész.

Az első évadról (spoiler alert!)

Kialakul egy adok-kapok játék. Az államügyészi hivatal megpróbálja megfigyeltetni az Axe Capital-t, megzsarol ott dolgozó elemzőket, bűnös offshore-zseniket, akiknek az lenne a dolga, hogy a cégnek - teljesen mindegy hogyan - bevételt szerezzen. Éppen ezért sikerül Dollar Bill-t kinézni maguknak, persze alaptalan vádakkal, sokra nem is mennek vele. Aztán új csali után néznek, aki hajlandó saját magát mentve segíteni, információkat szivárogtatni. De Bobby eszén nehezen lehet túljárni. Pontosan tudja, hogy megfigyelik, még az épületet is felforgatja a poloskák után.

Persze a dolog kölcsönös. Az évad vége fele Bobby sem hagyja annyiban a dolgot és rátapos Chuck lábára, ott ahol a leginkább fáj. Vizsgálat is indul az államügyész ellen, a feleségét is elveszíti, amiért a laptopjában turkál Bobby után. Szóval a vége felé eléggé eldurvul a helyzet.  Az utolsó epizódban éri el a káosz a tetőfokát. Bobby egy (téves?) füles hatására az egész Axe Capitalt felforgatja, még a falakat is megbontja a poloskákat keresve, persze sikertelenül. Természetesen pont ekkor jelenik meg az államügyész, aki gúnyosan jegyzi meg, hogy itt ugyan poloska nem lehet, engedélyük sincs rá, vagy mégis?

Az évad eleinte talán egy picit lapos, nem igazán érteni, hogy most akkor mi is van, megismerhetjük a különböző karaktereket. De aztán pár rész után beindulnak a történések. Összességében egy nagyon király kis évad ez. 12 rész, 55 perces játékidővel, de érdemes megnézni, érdemes belefogni, a 2. évadba én már belekezdtem, picit le is vagyok maradva, de szerintem a héten már jön a 2. évadról is egy jó kis összefoglaló. Annyit már most elárulhatok, 5 rész után, hogy egy sokkal pörgősebb évadról van szó... :) 

Összegzés

Ha valaki még nem látta, akkor mindenképp érdemes megnézni az első évadot. Én mondjuk magyar szinkronnal néztem, de azt hallottam, olvastam, hogy az eredeti nyelven is érdemes meglesni.

Az HBO-n itt van róla információ.
A hivatalos honlapja pedig itt van a Showtime oldalán.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!