Opera Neon, a jövő böngészője - TechCorner #1

Ez a poszt 2017. január 19-én került ki a régi blogra. Az új blog indulásakor feltöltésre került ismét (2018. január 22-én).

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az internet. Internet nélkül ma már nem lehet élni se, és ezt a szó szoros értelmében kell érteni. A szórakozástól az ügyek intézéséig minden ezen történik. De sajnos a böngészős piac egyre jobban behozhatatlan előnybe juttatja a Google Chrome-ot, ami méltán a legnépszerűbb böngésző jelenleg. Gyors, egyszerű, és minden van hozzá, ami csak kell. Nem igazán tudok olyan böngészőt mondani, ami komolyan felvenné vele a harcot. A StatCounter 2016 decemberben készült mérési adatai alapján 62.66%-os felhasználói táborral rendelkezik desktop-on. A Mozilla Firefox hozzá képest kb. 15%-al rendelkezik. De nem éppen kedvező az sem, hogy az elmúlt időben egyre több bug és memória béli gond jellemző a Firefoxra. Ebbe, a látszólag megdönthetetlen helyzetbe csatlakozna az Opera csapata, akik egy teljesen új koncepcióval álltak elő, az Opera Neonnal. Másik, Opera névre hallgató böngészőjük nem arat nagy sikert a felhasználók körében. Pedig ők igazán törekednek erre. Nemrég bevezették a plugin nélküli adblocker-t, és a VPN-t is, elsők közt, de ez sem hozott áttörést.

(forrás: StatCounter.com)

A Neon-nal egy teljesen új koncepcióval jönnek elő. A jelenleg 1.0-ás verzió prototípus csak, ami annyit jelent, hogy nagyon kezdetleges az eszköztára. Ennek ellenére csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti a letisztult felületet, és hajlandó egy új kalandba belevágni.

Mitől is más ez a böngésző, mint a többi? A Neon olyan, mintha egy operációs rendszer lenne. Furcsa ezt szavakkal leírni, ugyanis ezt meg kell tapasztalni. A felülete három részre oszlik. Két oldalsáv, és a középső tartalom számára fenntartott terület. a balszélső sáv az Operában, vagy a Vivaldiban megszokott eszköztár. Itt találhatóak a fontosabb funkciók ikonjai. Legalul pedig a menü ikonja. Jobboldalt pedig kör alakú, nagy preview ikonok vannak, ezek a megnyitott lapok/oldalak. Tehát nem felül, hanem itt oldalt találhatóak az ún. lapok. Középen alapesetben egy kereső foglal helyet (ami egyben a címsor is), és alatta szintén preview ikonok szanaszét. Ide lehet „könyvjelzőket” menteni, mintha egy asztal lenne. Csak ide kell húzni a lapot, és már be is rakja a többi közzé, nagyjából random. Ezek helyzete nem változtatható, de különböző effektek teszik még érdekesebbé őket. Pl. nagyon jó a törlés „elporladó” animációja is.

Amennyiben egy ablakot megnyitunk, az itt középen jelenik meg, egy frame-ben. Mintha csak egy operációs rendszer ablaka lenne. Nagyon érdekes, és egyedi technika ez. És még ezt az ablakot is fel lehet osztani több lapra.

(Opera Neon használat közben)

De ha ez nem lenne elég, még egyedi eszközöket is biztosít, amellett, hogy egyébként nagyon szép a letöltés és egyéb dolgok animációi. Többnyire erre a kör alakú ikonokra támaszkodik, meglehetősen jó dizájnérzékkel. De milyen eszközök is vannak? Ami engem leginkább megfogott, az a Player. Egy kinyíló oldalsávban megtekinthetjük az aktuálisan hangforrásként szolgáló lapjainkat. Lehet ez YouTube videó, vagy szimpla mp3 lejátszó. De ami talán még érdekesebb, itt tudjuk is őket kezelni, bár korlátolt módon. Leállítható, megállítható, vagy épp megnyitható az adott hangforrás. Videó esetén pedig egy mindenek feletti layerként megnyitható az adott videó, ami más tevékenység közbeni filmnézést is biztosíthat számunkra, és természetesen nagyítható ez a videó is. Vagy ami még érdekes, de nem annyira egyedi, az a crop eszköz. Kijelölthetünk oldalrészeket, és elmenthetjük galériába.

De nem szabad fejet hajtani a számunkra nélkülözhetetlen eszközök nélkülözése előtt sem. Nincs könyvjelző mentési lehetőség (kivéve az „asztalra”). Nincsenek kiegészítők. Opera fejlesztés ellenére egyik Opera addon sem beépíthető, ami persze érthető, csak egyelőre emiatt olyan (sajnos még fontos) opciót kell nélkülöznünk, mint a flash alapú játékok vagy videók.  De sem VPN, sem adblocker nincs, ami azért sokszor jól jönne. Természetesen jó esetben szeretnénk támogatni a weboldal üzemeltetőjét, vagy kedvenc videósainkat ennyivel, olyankor felesleges. A böngésző motorja egyébként Chromium alapú, ami nagyjából annyit jelent, hogy a webfejlesztők nyugodtan támaszkodhatnak a böngészőre, mert az szinten mindent támogat, amit a többi Chromium alapú is.

Mindent egybevetve, egy érdekes koncepció, és mindenképpen várom a további fejlesztéseiket, mert ígéretes egy szoftver lesz. smile

Az Opera Neon innen tölthető le.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!