Kiemelt kép

Facebook F8: Insta videochat, randi, Messenger & Opera Touch

Facebook F8 fejlesztői konferencia

A héten a Facebook megtartotta a szokásos éves F8-ra keresztelt fejlesztői konferenciáját, melyen több érdekes bejelentést is tettek a Facebook és a kapcsolódó platformok jövőjét illetően. Ezek közül csak a fontosakat fogom megemlíteni.

  • Letisztultabb Messenger app: A Facebook rájött, hogy a Messenger alkalmazás az évek alatt - amikor folyamatosan jöttek a frissítések - kicsit túlzsúfolt lett. És ami mégfontosabb: eldöntötte, hogy tenni is fog ellene. Bejelentették, hogy hamarosan egy sokkal letisztultabb, átgondoltabb, várhatóan mérföldekkel gyorsabb új dizájnt és struktúrát terveztek az alkalmazáshoz.
  • Éjszakai mód a Messengerben!  - szintén hasznos fejlesztés.
  • AR (kiterjesztett valóság) funkciók kerülnek bevezetésre a Messenger és az Instagram alkalmazásban, amivel a képeket és videókat tudjuk picit feldobni effektekkel kamerázás közben.
  • Fejlesztik a sokak által imádott Stories funkciót is. Megoszthatjuk majd például azt is, hogy éppen mit hallgatunk a Spotify-on, de a GoPro-val készített tartalmakat is könyebben tudjuk kirakni.
  • Lehet majd randikat is szervezni, megismerkedni másokkal. Az ötlet nem új, de a Tinder kezdhet aggódni... Külön létre tudunk majd hozni randi-profilokat. A Facebook tehát fontosnak tartja, hogy az szingli Facebook-függő fiatalok is tudjanak ismerkedni. :)
  • Újabb adatvédelmi fejlesztések kerülnek a jövőben bevezetésre. Ezentúl - végre!!! - egy gombnyomásra törölni tudjuk majd a Facebook History-t. Nagyjából úgy fog működni, mint a böngészőkben az előzmény törlése. De azért nem ennyire fekete és fehér a dolog. Ezzel ugyanis azt vállalja a felhasználó, hogy a Facebook a személyre szabott tartalmakat is elfelejti. Például továbbra is lesznek hirdetések , de ahelyett, hogy a szokásainkhoz alkalmazkodva számunkra releváns oldalakat ajánlana, gyakorlatilag random lesz minden.
  • Instagram videochat funkció. Na, most komolyan, erre mi szűkség? Ki akar egy képmegosztásra kitalált alkalmazásban haverokkal videócsetelni? Ha van ilyen ember, ők biztosan imádni fogják a funkcitó. Ráadásul böngészgetés közben se szakad meg a videochat, ugyanis a sarokban kicsiben látható lesz a partner, vagy maximum 4 emberig a partnerek.

Opera Touch

Az Opera váratlanul egy új Androidra szánt böngészőt adott ki Opera Touch néven. A kinézet nagyon-nagyon hasonlít a korábban Opera Neon néven kiadott asztali böngészőhöz (amit végül nem folytattak). Az ötlet nagyon jó, látszólag mobilon jobban bejön egy ilyesmi koncepció. De sajnos jelenlegi állapotában közel használhatatlan. Az első és legfontosabb, hogy ha valaki más böngészőt használ asztalon, mint Opera, akkor az egyetlen előnye a legnagyobb hátránya lesz a Touchnak. Itt kerül ugyanis bevezetésre a Flow-ra keresztelt platformáthidaló megoldás. Szöveges üzeneteket, illetve oldalakat tudunk átküldeni mobilról desktopra, meg persze fordítva is. És addig zaklat a mobil, amíg be nem állítunk egy Flow-kapcsolatot. Ezt a funkciót leszámítva, egyelőre nagyon nincs benne semmi. Kellene olyasmi, mint a privát lap, könyvjelzők, fiók szinkronizáció, és még sorolhatnám.

F8 logo © Facebook


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!