Kiemelt kép

Körülöttem mindenki meghal - Radius (2017)

A Radius (Rádiusz) egy 2017-es kanadai thriller, sci-fi film, amely itthon leginkább az HBO GO-ról lehet ismerős, de ott is csak feliratosan van fent.

A történet főszereplője Liam (Diego Klattenhoff), aki egy erdő közepén tér magához autóbalesetét követően, és fogalma sincs ki ő, hol van, illetve hogyan került oda egyáltalán. Természetesen egyből segítségért siet a lakott terület felé, de csak halottakat talál mindenhol, így vírusra gyanakszik. Azonban hamar rá kell jönnie, hogy a furcsa haláleseteket miatta történnek, és egy kb. 15 méteres sugarú körön belül mindenki meghal körülötte. Az eleve furcsa és bonyolult szituációt még inkább bonyolítja egy ismeretlen Jane (Charlotte Sullivan) nevű nő.

Ami igazán jó volt a filmben, az az, hogy nem egyszerre tudunk meg mindent a karakterekről, a különleges képességről, arról, hogy miért nem hal meg senki, ha Jane mellette áll, hanem az emlékeik fokozatos visszatérésével, illetve a cselekmény előrehaladtával, mint egy kirakós játék esetében. Pontosan úgy, mintha mi lennénk a szereplők. Éppen ezért olyan nagyszerű a film vége is, amely természetesen egy váratlan fordulat és egy annál is váratlanabb megoldással jár. Persze felmerült néhány megválaszolatlan kérdés is bennem a filmmel kapcsolatban. Az egyik az amnéziával kapcsolatban. Hogyan lehetséges például, hogy nem emlékszik semmire, de tényleg semmire az életéből, de mégis tud vezetni, tudja hol lakik, vagy legalábbis sikeresen hazatalál, stb. De örültem volna annak is, ha kicsit jobban kifejtik mi is ez a képesség, miért nem árt például növényeknek, meg az eredete is eléggé homályos volt.

A film sci-fi része, a képesség, már önmagában is elég érdekes, már csak ezért érdemes egy esélyt adni az egésznek, főleg, hogy egy kis thrillerrel is megkeverték. De az ehhez társuló zenék, a színészek nagyszerű szereplése, és a történet felépítése teszi igazán szerethetővé. Ha érdekel a téma, akkor mindenképp ajánlom. A pontozásom jelen esetben pedig 8/10. A Tomatometer egyébként 91%-on áll éppen, de az IMDb-n ennél alacsonyabb az értékelés.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!