Kiemelt kép

Sorozatajánló: Adatok és kapcsolatok (Connected)

Augusztus elején került fel Netflixre egy 6 részes dokumentumsorozat Adatok és kapcsolatok (Connected) címmel, amely arra próbál rávilágítani, hogy minden kapcsolódik mindennel.

Latif Nasser, tudományos újságíró minden epizódban körbejár egy-egy témát és szakembereket kérdez meg, helyszínekre látogat el, hogy feltárja a téma legérdekesebb pontjait. Az első részben például a megfigyelésekről van szó, és talán a cím alapján egy ezerszer kielemzett, lerágott csontra gondolhat a néző, de olyan dolgokról esik szó, amire a téma kapcsán a legkevésbé gondolnánk: megfigyelés az állattartásban (állatok érzelmei, malacok arcfelismerése), a Tinder titkos adatgyűjtései, avagy miért gyűjt több száz A4-es oldalnyi információt rólunk egy társkereső, stb.

A témák (megfigyelések, atombombák, számok, felhők…) mindegyike a kapcsolatok körül forog, tehát egy dolog, egy történés, egy élőlény miként hat, kapcsolódik egy másikhoz. Mi, vagyis az emberek milyen hatással vagyunk a többi élőlényre, állatokra és baktériumokra a Földön és a világűrben egyaránt. 

Aki szereti a dokusorozatokat vagy a tudományos műsorokat, annak bátran merem ajánlani ezt is. A 6x45 perces epizód feliratosan érhető el Netflixen ide kattintva. A megtekintéshez előfizetés szükséges.

Kiemelt kép © Netflix


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!