Kiemelt kép

Urald az erőd! - Sötét elmék (The Darkest Minds, 2018)

A Sötét elmék (The Darkest Minds) film idén augusztusban került bemutatásra a mozikban, amely Alexandra Bracken azonos című sci-fi young adult könyvének (trilógiájának) feldolgozása. A 20th Century Fox stúdió Jennifer Yuh Nelsonra bízta a rendezést, a főszerepre pedig Amandla Stenberg lett felkérve, aki Az éhezők viadalából (The Hunger Games) lehet ismerős.

Negatív fogadtatás

A kritikusok közül szinte mindenki lehúzta a filmet és néhány újság szerint közül nézhetetlenre sikeredett. A Tomatometer 17%-on áll 118 kritikus véleménye alapján, amely azt jelenti, hogy 20 ember ajánlotta csak megnézésre. Az átlagos értékelésük 4.1/10. A nézők szavazatai már sokkal pozitívabbak: ugyanezen az oldalon 75%-nak tetszett (átlagos 4/5 szavazattal, ez átváltva 8/10), míg IMDb-n csak 5.5/10 jött össze.

A többség szerint a film tele van klisével, lopott ötletekkel és nem képes semmi újat mutatni. Sokan a young adult adaptációk korszakának végét látják maguk előtt… Sokan szerintem elfelejtik, hogy ez az ifjúságnak, tehát a fiatalabb korosztálynak szánt regény és film, egy olyan témakörben, ami már rég ki lett aknázva minden tekintetben. Nyilván vannak benne klisék (szerelem, tinik felnőttek ellen, x-men képességek, stb.), de ettől még lehet egy jó, szórakoztató, esetleg szerethető film.

A történet

Adott egy járvány, (kór, betegség, mindegy hogyan nevezzük), ami érdekes módon csak a kamaszok számára veszélyes. A többség meghal, míg néhányan különleges (rosszabb esetben egyenesen veszélyes) képességekre tesznek szert. A kormány természetesen küzd ellene: táborokba hurcolnak mindenkit, színek szerint besorolják csoportokra őket és adnak nekik munkát, nem is keveset. A kategóriák a következők: zöldek (csak okosabbak), kékek (fel tudnak emelni dolgokat), sárgák (árammal tudnak bánni), narancssárgák (másokat tudnak gondolatokkal irányítani) és pirosak (jól bánnak a tűzzel). A vizsgálatokat orvosok végzik, akik a veszélyes narancs és piros gyerekeket azonnal ki is végzik… ezt kicselezve főszereplőnk (aki narancssárga) bejut a táborba és éveken keresztül nem jönnek rá, aztán menekülnie kell… innen indul igazán be a történet. Egy vándor csapathoz keveredik, szerelmes lesz, világmegváltás, meg a szokásos dolgok.

Összességében

A film a fent említett renget “lopott” ötlet ellenére képes lekötni a figyelmet, tökéletes esti kikapcsolódás, ha nincs semmi ötleted. Nagy dolgokat persze nem kell várni tőle. Ezért is ajánlom inkább a téma szerelmeseinek (nem csak kamaszoknak). Akit esetleg jobban megfog a téma, annak érdemes nyomtatott formában beszerezni a folytatást, mert film ilyen negatív fogadtatás után szinte esélytelen. Főleg mert a film elég hiányosan nyúl az alapműhöz, ami részben köszönhető a szűk játékidőnek, költségvetésnek is. Egyes dolgok pedig egyenesen rosszul lettek adaptálva, de az vesse az első követ a készítőkre, aki látott már tökéletes filmes adaptációt… :D Nekem összességében egy “nézhető, jó”-val ér fel a film, ami olyan 7/10 pontokban.

Cover photo © 20th Century FOX


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!