Kiemelt kép

Széttörve (Split, 2016)

A múlt héten volt az Üveg (Glass) premierje, amely M. Night Shyamalan legújabb filmje és A sebezhetetlen (Unbreakable), illetve a Széttörve (Split) folytatása. Ennek okán úgy gondoltam, hogy itt az ideje megnézni az előzményeket. Az első részről itt írtam.

A Széttörve (Split) egy horror-thriller film misztikus/sci-fi elemekkel. Mint már az előző posztomban is említettem az Üveggel együtt ez a film is az ún. “Unbreakable-univerzumban” játszódik, ami (ha a témából nem is lenne egyértelmű) a végén egészen pontosan kijelentésre kerül David Dunn (Bruce Willis) cameo-jelenetének hála. A Split főszereplője azonban egy harmadik karakter:  Kevin Wendell Crumb, akinek 23 személyisége van. De csak néhánnyal találkozunk (Dennis, Patricia, Hedwig, …), a többiek leginkább említés szintjén kerülnek bemutatásra. Az őket játszó színész pedig nem más, mint a zseniálisan alakító James McAvoy.

A történet ott kezdődik, hogy három lányt elrabol Kevin és bezárja őket egy elhagyatott épületbe, ahonnan persze a cél a szökés lenne, de a különböző személyiségek random felbukkanása folyton megakadályozza a tervüket. A legtöbbször Dennis-szel és Hedwiggel találkozhatunk. Dennis egy céltudatos alak, aki pontosan tudja mi a terve a fiatal lányokkal. Az ő tökéletes ellentéte Hedwig, aki egy kis srácnak hiszi magát és viszonylag befolyásolható, amit az egyik lány, Casey Cooke (Anya Taylor-Joy) meg is próbál kihasználni. Közben megtudjuk, hogy az elrablás célja nem más, mint a 24. személyiség eljövetele, akit The Beast (Szörny) néven emlegetnek. De ha ez még nem lenne elég zavaros, akkor Dennis és a többiek folyamatosan Dr. Karen Fletcher (Betty Buckley) pszichológushoz járnak. Ő a szakma egyik legnagyobbja és nagyon sokáig képes kontrollálni Kevint, de most teljesen elszabadulnak a dolgok…

Az Unbreakable után 16 évnek kellett eltelnie, hogy ez a film megszülessen, amely hasonlóan jó kritikákat és fogadtatást kapott. A legtöbb kritika szerint M. Night Shyamalan igazi visszatéréséről van szó. Ráadásul a mozibevételek is nagyon jól alakultak, így nem is volt kérdés, hogy jönni fog egy újabb rész. A színészek nagyszerűek, végig lekötött a film és képes volt a végén meglepetést is okozni. A témát pedig kifejezetten kedvelem, ami nyilván elég szubjektív pontszámot is eredményez részemről. Nálam 8/10, így már nagyon várom a Glass-t, amit talán a napokban fogok megnézni.

Az előző posztomban nem mondtam, de ha valaki keresi a filmeket, A sebezhetetlen fent van a Telekom Moziklubban, ez pedig a Netflix-en feliratosan. Jó filmnézést, ha valaki kedvet kapott, Facebook/Twitter kommentben pedig várom, hogy Nektek mennyire tetszett! :)

Split poster (cover picture) © Blumhouse Productions / Universal Pictures


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!