Új Gmail dizájn, de miért? - TechCorner #4

A The Verge (és itthon is több tech híroldal) megírta, hogy a Google egy új webes Gmail felületet kezdett el fejleszteni, melyről levélben értesítette a G Suite ügyfeleit. Az új felület az átlag felhasználónak is elérhető lesz nagyjából nyáron, és az új kinézet mellett több új funkciót is tartalmazni fog.

Az új funkciók között szerepel a mobilon már létező "okos válasz" (Smart Reply), de bevezetésre kerül az Inbox-ból már ismert "későbbre halasztás / szundi" lehetőség is, amellyel olvasottnak jelöljük a levelet, de arról később figyelmeztet újra a levelező kliens. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha nem érünk rá azonnal válaszolni valamire, de nem akarjuk elfelejteni. Ezek mellett követlenül elérhető lesz a Google Calendar a Gmail felületén belül, ami szintén hasznos tud lenni.

A The Verge ráadásul megtudta, hogy hogyan fog kinézni a felület, egy screenshot-ot csatolok ide, a többi megtekinthető a cikkükben ide kattintva.

A képből látszik, hogy egy sokkal letisztultabb dizájnról van szó, de mégsem szakított teljesen a Gmail eddigi felületének stílusával. Az Inbox esetében ugyanis teljesen más az elrendezés, stb.

Gmail vs Inbox

Persze felmerülhet bennünk a kérdés, hogy miért nem teszi alapértelmezetté az Inbox webes felületét a Google a "régi" Gmail helyett. Az illik leginkább a Google materiálos felületeihez, egyszerű, letisztult, minek egy új, ha az is teljesen jó?! Igazából pont azért, amiért az emberek többsége inkább a Gmail.com-ot használja az új Inbox helyett. Egyszerűen átláthatatlan, minden ömlesztve, csoportosítva, törölni szinte lehetetlen, mert akkor mindent újra elkezd csoportosítani és kiderül, hogy még több ezer levél van...

Meg ott van a csodálatos "Kész" funkció is, ami sehogyse akar jó lenni. Ha kész valami, akkor átrakja a "kész" oldalra, de nem mappába, nem egy cimke alá, gyakorlatilag ha az Inbox-on valamit készként jelölünk meg, akkor az kikerül a beérkezett mappából és onnantól lebeg a semmiben, ha a Gmail-t megnyitjuk, akkor valahol a "minden levél" között megtaláljuk, de ez szerintem sehogysem megoldás. Programozói szemmel érthető, hogy rátesz a levélre egy "ready" flag-et, csak ugye ez sem a Gmail.com-on, sem POP3/IMAP levelezőklienseken nincs sehogysem lekezelve. Persze ha csak Inbox-ot használunk, akkor ezzel nincs gond, csak azért na...

Ha meg azt nézzük, hogy ha egész nap nem nézünk rá az email fiókra, akkor képes akár több tucat levél is (Youtube, hírlevelek, értesítések, stb) olvasatlanul várni estére ránk. Ha lenne egy "mindegyik elolvasása" gomb, akkor picit egyszerűbb lenni. Persze erre van kitalálva a Kész...

Szerintem kell az az új Gmail felület... nagyon is. Utána szerintem nem lesz kérdés, hogy mindenki az Inbox helyett is azt fogja használni, mert eleve szebb lesz, na meg nem lesz káosz. :)


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!