Kiemelt kép

Vakondok 4 - Végigjátszás (2017)

…a nyugati játékboltok letakarítják polcaikat, hogy elférjenek rajtuk a magyar játékok…” (The Times, 1984)

Egy magyar dokumentumfilm arról a korról, amikor a számítógépes játékipar szárnya kapott. Érdekes és szórakoztató történetek, interjúk és lehetetlennek hitt fejlesztések hazánkban. Ez a Vakondok 4 film, amelyet a GameDay Irodának köszönhetően ismertem meg néhány napja és én akkor eldöntöttem, nekem ezt látnom kell. Pedig a legtöbb emberhez hasonlóan hidegen hagynak a dokumentumfilmek. Aztán megnéztem a trailert.

A téma a játékfejlesztés Commodore 64, Nintendo és egyéb korabeli platformokra egy olyan időben, amikor a nyugattól egy vasfüggöny választott el minket. Legálisan beszerezhető gépek és használati, illetve fejlesztői dokumentációk nélkül álltak neki játékokat készíteni. A Nintendo eszközeire olyan szoftvert fejlesztettek mindenféle “development kit” nélkül, amiről a japánok legfeljebb álmodni mertek… Ilyen és ehhez hasonló sztorik, kreatív összekötő animációk és jelenetek segítségével mutatják be kb. másfél órában összevágva (a közel 40 órányi interjúból).

Ja, azt nem is mondtam, hogy teljesen ingyen nézhető itt: vakondok4.hu!

Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki még mindig a posztot olvassa, gamereknek és fejlesztőknek, meg persze azoknak akit érdekel a téma. Szerintem nem kell sajnálni ennyi időt, mert tuti elmegy trashvideókra is kb százszor ennyi, szóval, csak bátran, nem bánjátok meg! :) Értékelve olyan 9/10 a maga műfajában.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!