Kiemelt kép

Beszéljünk a Vasember filmekről - #marvelmaraton

Nagyon régen volt szó a blogon a Marvel Cinematic Universe (MCU) filmekről, ezért most rögtön egy trilógiával jövök a #marvelmaraton folytatásaként. A Vasember (Iron Man) 1, 2, illetve 3 (2008, 2010, 2013) filmekről lesz egészen pontosan szó.

Vasember, vagyis Tony Stark egy szerethető karakter. Humoros, megvan a maga stílusa és hihetetlenül gazdag, meg persze sikeres. Az is egyértelmű, hogy sokat ad a szerephez Robert Downey Jr., aki nagyszerű színész. A Marvel Studios univerzumának egyik legfontosabb alapkövét tették le ezzel a karakterrel, aki akkora sikereket ért el, hogy az azt követő filmekben is dedikált helyet kapott, még ha csak egy-egy jelenet erejéig is.  Azon persze lehet vitatkozni, és fogunk is, hogy mennyire lett jó mind a három rész...

Az Iron Man (2008) volt az első MCU film. Nekem személy szerint, és ezzel nagyon sokan így vannak, ez tetszett az egyik legjobban az első fázisból. Megismerhetjük Tony Starkot, megtudhatjuk, hogy miért is lesz ő egy szuperpáncélos szuperhős. A történet, a karakterek, maga Tony, és úgy alapvetően minden összepasszolt a filmben. A hangulatról pedig a pörgős cselekményen kívül a kíválóan összeállított zenék is gondoskodnak, amely Ramin Djawadi nagyszerű munkája. Nem is dicsérném tovább ezt a remek alkotást. Nekem egyik örök kedvencem marad, és a poszt írása közben (ami több héttel a film nézése után történik) is egy erős 8.5/10-et ér.

Az Iron Man 2 (2010), amely nyugodtan indulhatna a “legkreatívabb” című folytatás első helyéért, még az első fázisba fért bele. Két évet kellett várnunk a második részig, de én azt mondom, hogy teljesen jól sikerült ez is. A történet alapját az adja, hogy Anton Vanko, a Stark Industries ARC-reaktorának társalkotója meghal, fia pedig bosszút akar állni a cégen, illetve Tony-n főleg. A kormánynak meg éppen a páncélra fáj a foga. A történet tehát adott, ebből egy hihetetlen jó filmet lehetne csinálni, de nem ez történik. Tony Stark ismét hozza azt a jól megszokott pofátlan, humoros és nem kicsit gazdag szuperhőst, aki épp az egy évig (!) tartó StarkExpo-val vagánykodik, miközben egy orosz gazember akar az életére törni. Ivan Vanko, az a tipikus orosz akcentusos figura, aki ráadásul tökéletesen jó lenne a film főgonoszának, de nem nagyon viszik túlzásba a szerepeltetését, pedig az egyik legjobb jelenet az, amikor összecsap a Vasemberrel. Helyette inkább a S.H.I.E.L.D. kap nagyobb szerepet. Illetve Fekete Özvegy is kap egy remek bemutatkozási lehetőséget. Vele nincs is baj, sőt! Összességében én erre a filmre már nem tudok 8-at sem adni. De egy 7.5/10 azért még megvan.

A harmadik film, amely stílusosan Iron Man 3 néven került a mozikba 2013-ban egy sokkal másabb hangulatot képvisel. Erről részben a rendezőváltás is tehet. Itt már nincsenek Vasember-páncélos ellenfelei, akik ellen harcolnia kell. Sőt, a film nagy részében még páncélja is romokban hever. Tony itt egy mellőzött karakter. Nincsenek nagy Expo-i, sőt, nem is igazán érdekli semmi, csak a szerelés. Éjjel is csak a páncéljaival foglalkozik. A történések leginkább saját magában, a fejében játszódnak le. Az előző rész mintájára itt is egy személyes bosszúról van szó. A korábban figyelmen kívül hagyott AIM-ot vezető Killian, illetve a bábként irányított Mandarin "akarja" romba dönteni Stark-ot, meg úgy mellesleg világuralmat, de előbb sikeresen lakhatatlanná teszik az otthonát. Tony-nak komoly fegyverzet nélkül kell menekülnie. A film végén persze összecsapnak az indulatok, és nem mellesleg egy látványos Vasember/Rhodes vs Killian csatát is láthatunk. Összességében egy inkább vashiányban szenvedő harmadik részt, sokkal mélyebb gondolatokkal átitatva kapunk, ami egyáltalán nem rossz. Én teljesen szubjektíven valahol az első kettő között helyezném el, mondjuk egy 7.8/10-re.

A kritikusok és a világ értékelései:

Iron Man IMDb 7.9 értékeléssel rendelkezik jelenleg és egy 94%-os Tomatometerrel áll az élen.
Iron Man 2 IMDb-n 7.0, míg a Tomatometer 73%-ot mutat.
Az Iron Man 3 pedig 7.2-es IMDb-n, míg 80%-on áll a Rotten Tomatoes-on.


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!