Kiemelt kép

Vissza a panelba!? - Aranyélet befejező évad

Az Aranyélet új évadáról még nem volt poszt a blogon, így ezt is szeretném pótolni. Az első és második etap cikkei lent megtalálhatóak.

Az előző évad azzal zárult, hogy Endre bá börtönbe jutott, közben Janka magára íratta a teljes vagyonát és titokban hozzá is ment papiron, így amikor legnagyobb meglepetésére kiszabadul a börtönből, Janka nem tehet mást, mint hogy megöli. A Miklósi család élete Hollósi halálával hatalmas fordulatot vesz, hiszen mesés vagyon kerül az özvegy Janka markába, amivel ki tudnak költözni egy vidéki faluba, ahol élhetnek, mint hal a vízben. Innen indul tehát a történet.

A harmadik és egyben utolsó felvonása a sorozatnak nagy hangsúlyt fektet a politikára és a korrupcióra. Janka indul a helyi polgármester választáson, amit egy felsőbb körökben ismert nő intéz neki el, közben pedig tervezik a hatalmas luxus ingatlan (szálloda, stb.) építését. A sorozat készítői egyébként elmondták, hogy annak ellenére, hogy nagyon sok párhuzam húzható a valóság és a kis falu történései között (politikai téren természetesen), ezek a forgatókönyvek már jóval a választások és valós események előtt íródtak és nagyon meglepődtek ők is, hogy napról napra vált valósággá az, amit papírra vetettek. (forrás)

Ez az évad teljesen más volt mint a többi, de ez is volt a cél. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapott szerintem a karakterek fejlődése, aminek eredményeként a végére egy teljesen másik családot láthatunk a panel falai között. A pénz nem minden, azt szokták mondani, főleg ha ahhoz rengeteg vér tapad. A család értékrendje gyökeresen megváltozik a végére, de vajon miért? Ha belegondolunk, akkor Janka egy elég durva szülést élt meg a saját nappalijában, Márk elvesztette élete szerelmét (és egyébként a járását is a pénz miatt), Mira pedig puszta kézzel öli meg fogvatartóit…

Az epizódok különlegessége, hogy majdnem mindegyikben feltűnik valamilyen szinten Hollós Endre, aki ugye már meghalt, de a "gengszer-instrukciós" videója, amelyet Márknak vett fel, egyszerűen végigvezeti az egész évadot. Ha jobban megfigyeljük, akkor minden rész címe egy-egy jótanács, illetve az első néhány epizód elején az ő monológját hallhatjuk. Az utolsó részekben a bálványozott Hollós azonban Márk szemében apró darabokra hullik, kb úgy ahogy az introban is porrá zúzzák az ingatlan makettjét. Kiderülnek sorra azok az igazságok és kegyes hazugságok, amelyek teljesen más színben tüntetik fel ezentúl Attilát, illetve Endre látszólagos tökéletességét is megkérdőjelezik. Látványos, ahogy a videót Márk remegő kézzel törli a gépéről.

Mindent egybevetve egy szuper lezárása volt a sorozatnak ez a 8 rész. Én még mindig nagyon tudom ajánlani az egész Aranyélet (24 rész) megnézését, ha még valaki nem tette, mert megéri! :)

Kapcsolódó posztok:
A legjobb magyar sorozat?! - Aranyélet 1. évad
Family is fight! - Aranyélet 2. évad

Aranyélet logó © HBO Europe


Ha nem szeretnél lemaradni a hasonló posztokról, kövesd a blog Facebook oldalát!